La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Passés amb un cert èxit. Persona insubstitu­ïble en un equip. 2 Han perdut una porteria de rugbi. Inventen. Camí o moneda.

3 Els productes més menystingu­ts de l’horta, que de vegades agafem per les fulles. Tracta amb aigua una substància reduïda a pólvores a fi de separar la part més fina de l’altra. Acaba com comença. 4 Iode. Imitar els èquids més tossuts. Anàvem a parar prop de l’acadèmia de la llengua espanyola.

5 Palíndrom parit per fer gràcia. Embarcacio­ns medievals grans que es feien servir per transporta­r cavalls o ginys de guerra. Xavi Barrios. 6 Tràngols de la vida que relacionem amb el fracàs i amb el dolor. Enderrocar quixotesca­ment. 7 Seduíssim el cavaller decapitat tot deduint un sinònim de deduir. Pansida per un emfisema.

8 Error de caire gruixut i groller. Recull dels oficis del diumenge i de les principals festes de l’any. 9 Crit de dolor. Hidrocarbu­r incolor oliós. Portuguès de primera instància. 10 Contenidor, no necessària­ment un got. Ranc. Tesi sense segones. 11 L’ham de l’alfabet.

Fer una ofensiva contra la blancor. Aquí a Borriana. A les portes de Dènia.

12 Es fa del cercle íntim. Fa prendre una ruta determinad­a al robot de neteja. 13 Pronunciar el que cal per poderse’n penedir. Fotre el camp rere una guineu boja. Han perdut la porteria de rugbi. 14 Incapacita­t d’engendrar. Tenint la identitat de la ciutat que acull la millor fira de jocs de taula d’europa.

VERTICALS 1 Marsupial que rima amb la figa. Remenada amb ganes de fer-se notar. 2 La primera de les menudes. Aterrin en una superfície aquàtica. L’avió de guerra francès que mai no sembla complet. 3 Cent. Cop que no fa mal (o sí). De dos colors. 4 Remem enrere. Vasos fets de trossos de suro. Nitrogen septentrio­nals. 5 Ho embruti. Costum. 6 Invers prosaic. Ens fatiguem. Perds la verticalit­at davant d’una de les millors secallones del país.

7 Terreny o protecció. Escandinav­a amb molta requesta al País Valencià. Parella de romans. 8 Basat en fets reals. L’examen més temut. 9 Pere Escamilla Violan. Enderrocà el mite dels Països Baixos més idíl·lics. En Carles no fa cas. 10 Ajuntarem. Et faràs mal en un braç en sortir del iot. 11 Nitrogen. Eteris i difusos, gens sòlids ni líquids. Any escolar. 12 L’enganyà amb tot el cinisme. Genuí, no pas fals. Al bell mig del cel. 13 Dues escales de pintor obertes de perfil. Alliberats d’una obligació. Prohibició municipal que t’arriba en la furgoneta del de les faltes d’ortografia.

14 Emet rajos de llum per reflexió, com qui fa la rateta. Ajudant lectors a entendre la Divina Comèdia.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain