La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tros de carn de porc adherida a una falsa costella. Desordenad­a de manera còsmica. 2 Decisió dictada per àrbitres d’equitat. Anaren més enllà. 3 Acaba com comença. Estris presents a totes les feines. Parella de romans. Capgirem una pústula al nord d’argentina. 4 La gran novetat del futbol contempora­ni en termes d’arbitratge. Cruix caracterís­tic de la seda natural. Ara fem l’article.

5 Decadència. Fer l’orni tot perdent el cap. Peu compost de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga.

6 Doble obstacle vibrant a la francofoni­a. L’acció d’acceptar una herència. Comença a estar roent. 7 La institució cultural creada per Prat de la Riba. Comença a enemistar-s’hi. Peduncles de l’oliva. 8 Instal·lats entre el brancatge. Conreats i pensatius. El primer de tots.

9 Impactar la bimba amb el peu. Violeta Urkullu Xandri. La part superior del cos dels èiders. 10 Puny d’espasa. Cos anaeròbic. Musulmà de primera instància. Pal de bandera a la subhasta.

11 Gosa perdre el cap. Nau de guerra de la flota grega. Preposició de cortesia.

12 Roman negatiu. Davallin. A les portes d’escandinàv­ia. 13 Educació molt valorada entre els viticultor­s. Insectes de cos pla, amb tres llancetes al cap que li permeten d’esquinçar la pell dels mamífers i xuclar-los la sang.

14 Aquesta exigeix un esforç molt penós. Fa servir les tisores perquè els fulls de paper rectangula­rs adoptin altres formes.

VERTICALS 1 Treballin en jardineria. Gerra de terrissa que serveix per a tenirhi líquids. 2 Sempre sona per damunt del sol. Fa augmentar per graus. Que no és de condició lliure. 3 Estoig per a futurs pollets. Blanc, segons la policia california­na. 4 Indi encaputxat. Bo. Totes sense vocalitzar. Partícula amplificad­ora que remet a una campana.

5 Zinc, també. Ho guarda. Brot que surt de la soca d’un arbre. 6 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Vagaregin. El palíndrom més estrany. La part més sonora de qualsevol cançó.

7 Pràctiques d’alguna cosa. Marge espadat. 8 Clor. Remi enrere amb cent dos remers. Posa la barca al mar per primer cop. As. 9 Remena els troncs d’un foc. Deixin de pondre les gallines en una data molt revolucion­ària.

10 Pixi. Crit de queixa. Victòria a l’hora de trobar la sortida. 11 La teva. Causeu desperfect­es. Companya sentimenta­l sense intercanvi­s sexuals. 12 El pecat capital més irlandès. Vegetacion­s de pessebre. No vàlid. 13 Part de l’encèfal situada sota la regió posterior del cervell. Mite decapitat. Ara fem l’article.

14 No esdevé recte fins als noranta. Aquesta és natural de l’últim país africà que ha viscut un procés secessioni­sta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain