La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El veies de mal ull i el tenies en poca estima. Bruguerola. 2 Text que no ha estat publicat. Reduïren reduïren i al final en van treure una cosa de l’altra. 3 Grega que no venerava pas Ra. Tremoles en temperatur­es extremes. Estimo qui remena les cireres. 4 Si agites aquesta mata de les papilionàc­ies no en trobaràs cap més de crua. Ocells reials que recorden un famós raticida. Licor que agermana na Marie Brizard amb un mico. 5 As. Agitem el tel. Empassant (pilotes, si ets porter). 6 Guardaven. Edicions Don Bosco. Al capdavant del tramvia.

7 Art laic. Dolor. Associeu. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

8 Que fa remor i brogit. Cos de persones unides per una regla comuna que podia ser de cavalleria o religiosa. 9 Al capdamunt de Siena. Tresors d’elefant. Fot barrejar-ho tot.

10 Acaba com comença. Xicotes. Solell amb dues ombres. 11 La de la llengua catalana baixa cada any del Canigó. Rei sense corona. Ho trauré del subsòl. 12 Del dret és la pàtria de la insularita­t i del revés la trobareu en aquell indret. Prendre. Pic amb el cim tapat. 13 Una grega al capdavant de Roma. Nus de comunicaci­ó. Camí angost. 14 Emprenyats com una mona. Part decimal d’un logaritme.

VERTICALS 1 Reduïda. De color blau corindó, com l’ampolla d’un conegut gin. 2 Us desplaceu fins a Esterri. El metall que més confons quan vas ebri. Bru fosc. 3 Representa­nts del Papa en una missió. Del ronyó. Acaba com comença. 4 Vida de qui no vocalitza. Crido com una bèstia al desert. Magnet. 5 El cos d’en Keita. Ho gira de manera que la seva superfície interior passi a ésser l’exterior, per a gran angúnia de l’eva i de la Gina. Pinyol. 6 Y al cor d’un cítric. Aixeco. Principi administra­tiu. 7 Est. Banús. Ens comportem com nens. 8 Es marceixin. Feia la feina d’un imant. Escala de pintor oberta, de perfil.

9 Es produeix durant la primavera quan comencen a pujar les temperatur­es. A l’entrada d’istanbul. Esberla. 10 El vehicle de transport públic terrestre que pots trobar sota el mar. Que provoca aversió. Alimenta ramats en el present i fa pensar els anglesos en el passat. 11 Corri amb el cap, només. L’arbre sota el qual es protegiria Einstein. Se’n va anar de gresca. 12 U radioactiv­a. Grinyola com un coiot. Ros no oxigenat.

13 Queixant-se de lament en lament. Difuses. 14 Adapta alguna cosa a la manera de fer del país. S’agenolla.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain