La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Escombris un espai. Ratllaren la roba inspirats per la cansalada. 2 Ester Quiroga Artà. Trametin. Pregui al final d’un procés absolutori. 3 Petits impresos que solen tenir un valor de canvi. Consolidin. 4 Tallem la gespa al pati de la Real Academia Española de la Llengua. Pas lleuger que et pot fer tornar de tort. Tip o taló o altres menges (mexicanes). 5 Aconseguíe­m. Ho embelleixe­n. 6 Societat Limitada. Bo en la seva salabror. Glaci. Ho conec i és al sud-est. 7 Dies sense albada. Amb les pells ben emmorenide­s. Sofre. 8 Ho estableixi sense cap discussió. Herbes bulboses que remeten a una flor heràldica. 9 Acaba com comença. Alabi. Apamarà les absències del campió. En un cert sentit, dolor amarg. 10 La infusió més habitual entre uruguaians i argentins. Tindré una identitat allunyada de qualsevol deliri. Quan és juvenil provoca grans, encara que siguin petits. 11 Comet petits furts. Ho tibava. Res no és. 12 Amb una S al bell mig esdevé lisèrgic. Aixequeu

les copes per brindar. Anar amunt i avall en ple mareig. 13 La divisa groga. Tiri arrop al vi. L’hidrocarbu­r més extraterre­stre. 14 Ultrapasse­n. Roca planera.

VERTICALS 1 Mort de cèl·lules i de teixits dels organismes vivents. Que tenen una gran extensió. 2 Són uniformes. Ajudeu algú a la verdiana manera. 3 Cobrellit. Deixats anar. Ningú plora. 4 Est. Bandejat perquè és un d’aquells homes els homes que detesten l’hidrogen. Treu la llengua per aplicar-la a la pell d’algú. Est.

5 Transmissi­ó cromosomàt­ica present a la Generalita­t. País, no sempre estat. Ferir l’ocellam perquè no pugui aixecar el vol. 6 El convidi amb fermesa a visitar un centre de secundària. Qui els sembra recull llevantade­s. A les portes del món crepuscula­r. 7 Sense violència. Ho reguli i no ho arregli. Sense final.

8 Que presenta isomeria, i de res. Valoro. 9 Llista. Coves molt presents al centre de Barcelona. Comença a ploure. 10 Institut Nacional de Lampistes. Preparar els diversos aspectes d’un pla. Grup funcional que resulta de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic.

11 As. Òxids d’itri. El cor de les llavors. Iode. 12 Designa els voltants amb la seva al·lusió a una superfície arrodonida. Terres o aigües transitade­s. 13 Poses de punta. Ho compartien Nansen i Amundsen. Atacar és barat. 14 Nens o nenes, vistos afectuosam­ent. Aquest treballa a la forja.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain