La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Crides més sol que la una al bell mig d’un desert. Abaixà el preu. 2 Artesà que fa recipients de terrissa. Demostrare­n una teoria amb gran profession­alisme. 3 Rei sense corona. Encego. Riallers. 4 Roma sense oxigen. Lleons agitats en presència de les senyoretes Ollé. Ens trobem al bell mig de la dieta.

5 La filla de la tieta. La germana més propera que mai podrem tenir.

6 Iode. Aquesta substància conté iridi. Pinyol tot salivat. A les portes de Dinamarca. 7 Heli sense hidrogen, diu l’elisabet. Principi exòtic. Pic sense cim. Bo. 8 Contra-rellotge. Argument que consta de proposicio­ns encadenade­s de manera que el predicat de cadascuna forma el subjecte de la següent i la conclusió uneix el subjecte de la primera proposició amb el predicat de l’última. Si no camina, fa caminar. 9 Remenaré les brases del foc perquè revifi. Em revolto. 10 Estimat de la gent. Segellis el sobre perquè ningú no el pugui obrir sense que es noti. 11 Pals de bandera. Fa la verema. Existeix.

12 Nitrogen. L’arbre més apreciat pels practicant­s del ioga. Llistes en gent que llueix xeviots. L’iglú ha expulsat una cinquanten­a d’estadants.

13 Un alemany amb el cap d’einstein. Furti amb n’alexander. Sensació tèrmica d’en Perry. 14 Romanent amb la calculador­a a la mà. Relativa als darreres.

VERTICALS 1 L’obligà a actuar d’una manera determinad­a. Ocell de muntanya de plomatge negrós amb una taca blanca a les ales i la cua i el carpó de color vermellós. 2 Aprimo els barrots de la meva cel·la. Enravenade­s. Dies sense principi ni final.

3 Contracció no de part. Residència de la tercera edat. Que no ha estat tallat. 4 La zona meridional de Bermeo. Fèiem la feina de sant Martí. Temps mort en el joc del bàsquet. 5 Equivocat. Preguis. Dues escala de pintor obertes de perfil. 6 Sofre. Relatives al blat. Victòria Font Navarro. 7 El sant a qui li demanen l’hora. Em fixi que va encaputxat. Escollit. 8 Armadura verda. Poden ser de banyera, de pic o paraula d’honor. Associació d’oficials nouvinguts. 9 Aquesta és guenya, però ho diu d’una manera més tècnica. Relatiu al primer període de l’edat de pedra. 10 Adverteix de la targeta de crèdit. Els reialmes de Mahoma. El primer de tots. 11 Era agitat. Bellugo el nas. Polca sense el riu. Principi de flebitis. 12 Renilles. Preposició que multiplica. El pecat capital dels irlandesos. 13 Mamelles. Són més o menys savis. 14 Convidada a fer una cosa amb molta fermesa. Aquesta té l’esquelet molt gros.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain