La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Piuladissa dels pollets. Aquests no tenen pèls. 2 Bosc d’oms per on passeja en Shariff. Dirigeixi algú cap a un indret. Níquel.

3 Servei públic. Conjunt de documentac­ió. El mes dels que es volen enriquir ràpidament. 4 Tenyeixi. Passejàveu amb lil·liputencs. 5 Daré sense vibrant. Bard que no vocalitza. Conya que fa desaparèix­er una figura geomètrica. Tres d’aigua.

6 Comença a advertir-ho. Xisclava com un coiot. Aleta. 7 Tibat. Li sabrà greu. A les portes de Salamanca.

8 Principi administra­tiu. Van a parar. Raig d’una roda capaç d’emetre partícules letals. 9 Ajuntats. Capcot. 10 Pot ser Atlàntic o Pacífic. S’apunti a un partit polític. Sol fer-te fora dels cinemes amb gran elegància. 11 Favorits. S’ajusta. Prefix del company. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 12 Iode. Ultratjada. Dia sense albada. Trosset solt d’un filament gairebé brillant. 13 Posar el fil a l’agulla. Sobreeixie­n. 14 Fantasieja­t. Radiada.

VERTICALS 1 Text afegit al final d’una carta, fins i tot després del comiat i la signatura. Especialit­at laboral.

2 Aquesta mostra menyspreu vers la religió. Cria algú i li ensenya tot el que ha de saber. L’arbre més pronunciat pels practicant­s del ioga.

3 Cua sense cap. Blancors sòlides que ens fan pensar en l’hivern. Coberta de neu. 4 Menjador boví. Ho donaria. Així comencen totes les figues. 5 Iode. Rebaixat amb un estri de la fusteria. L’espai que controlen uns profession­als dels aeroports que justament s’anomenen controlado­rs.

6 Úrsula Amor Xufré. Rol sense oxigen. Aquests són de segona mà. Símbol de septentrió. 7 Dringaré abans de menjar gall dindi. Faci confiança.

8 Estelde paper que pot representa­r un ocell. Guanyin. Principi etimològic. 9 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Soroll que fan dues coses quan n’enclouen una altra, i que et faran pensar en prendre un conyac. Aixequis. 10 Mesura la longitud de la barca. Agafi violentame­nt. El més ruc de la base. 11 Aquesta serveix per a suportar les càrregues que no graviten directamen­t sobre una paret. Que ve de la península de la Meca. Ham mossegat. 12 Res no és. Deformada, la bimba. S’escau eventualme­nt un avantatge. 13 Hi aplico greix. Isabel Iniesta Flores. Zero. 14 Ubicats. Carn picoladaqu­e fa pensar en els torrons de Xixona.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain