La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tingueren coneixemen­t. Unitats d’intensitat elèctrica.

2 Ensinistra per a la feina, probableme­nt de jardiner. Amanits amb les històries de davids que degollaven goliats. A les portes d’ullastrell. 3 Rondineta, com una bonior seguida d’abella. Fem avançar les canoes d’oxford i Cambridge. 4 Fum escapçat. Aquestes consten de dues parts. Hotel sense cap ni peus. 5 Volada. Sis indis americans. Sobresou. 6 La més vibrant de l’alfabet. Fer-ho servir a la manera de Trump. Es marcís per la boira. 7 Tocs ateus.

Tastada com una síndria. Rap degollat.

8 La carta més proletària de la baralla espanyola. Na Cruz. Esmussat, mancat de tall. Res no és. 9 Va merèixer. Decisió dictada per àrbitres de dret o d’equitat, als quals ha estat sotmès un afer.10 Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el·lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. T’estimo només quan anem al Far West. Expressió mallorquin­a gairebé més habitual que idò. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Sol·licita que sigui l’endemà. Relatiu a la musa que inspira l’antoni. 12 Ens belluguem.

Capa més estreta, amb mànigues i caputxa. La teva. 13 Acostumem. Estovar un aliment submergint-lo en suc de llimona. 14 Soca grossa i seca destinada a ésser cremada. Hi deixaré caure rou perquè s’humitegi.

VERTICALS 1 Que presenta aquella matèria espessa que, en forma de capa blanquinos­a, s’acumula davant la llengua. Posar-se les defenses. 2 Flaire de cafè que mena a la capital de l’amor. Constata empíricame­nt que tot funcioni. 3 L’adverbi que en Benjamí troba més familiar. Materials molt temuts pels cavalls de curses. Verb que no vibra. 4 Proteccion­s. Devastació pròpia dels deserts. 5 Ubicat. Acumulacio­ns excessives de líquid en l’espai interstici­al.6 Est. L’arbre d’islàndia a RAC1. Li preníem alguna cosa amb violència a algú. Mos anaeròbic. 7 Joves nihilistes, vistes per la sogra. Davant Mex fa cultura nord-mexicana. Principi actiu. Acaba com comença. 8 Laringe, també. Conjunt d’estris que fa pensar en Vietnam. 9 Xai degollat. Permís temporal que un superior dóna a un inferior perquè aquest s’absenti de la seva jurisdicci­ó. Cartografi­ar. 10 Són set els que havia de recórrer tot bon mariner per doctorar-se. Crido com un coiot. És quan toco que perdo el cap.

11 Potes sense os. Agradava, sobretot a la Costa del Sol. Rebut i ben tractat.

12 Afili les eines per llegir el monòleg de Molly Bloom de Joyce. Em poso el dit a la boca i el tracto com si fos un mugró. Raresa d’ateu. 13 Res no és. Agitem ateus per aconseguir una umbel·lífera. Fer les dents d’una roda d’engranatge.

14 Afegeixes. Donaré un guardó.

 ??  ?? Núm 10817
Núm 10817

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain