La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Faig una remor sorda i continuada. Cobreixo un edifici abans no vingui una alarma per tempestes. 2 Trià. Peix perciforme­de color vermellós, rosat i argentat, i comestible molt apreciat, però ho teniu magre, perquè és rar. Sí provençal.

3 Enlaira les vocalistes perquè desaparegu­in. Navegant. Fa avançar la barca. 4 Treu de l’aigua l’art de pesca que hi havia llançat. Hàlit. 5 Cos anaeròbic. Emirat tranquil. Lliguin, probableme­nt en pilota picada. Cine sense entrada. 6 Fer servir a l’americana. Cobrint amb els llençols i els cobrellits. Res no és. 7 Gibrell. Protestant. 8 Transpirav­a. En bufarà tres. No el deixa transitar entre interdenta­ls. 9 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. En un cert sentit, s’amorriï el bestiar. La part més visible del balcó. Preposició de cortesia.

10 Material imprescind­ible perquè es produeixi una reacció química. Vàndala. 11 Cérvol nadalenc. Convidar. Barreja d’àcid lisèrgic. 12 Apallissi algú que es feia el dur. Olorat.

13 Capa, sobretot quan és de pintura.

Embelleix els interiors de les llars. Aixequi la mà oberta en senyal de compromís davant d’un text sagrat.

14 Pixums. Dissoltes.

VERTICALS 1 Forma japonesa de l’escola budista xinesa Chan que rebutja l’especulaci­ó i la teoritzaci­ó i es preocupa únicament de la il·luminació interior. Competició de velocitat. Faig avançar les embarcacio­ns d’oxford o de Cambridge. 2 Us ho miréssiu. Pregar. 3 Relatiu a una raça d’ovella que podria embarcar-se amb més facilitat. Fent caure. Iode.

4 Entre ziga-zagues. Xirivía. Les aigües del Don baixen molt revoltades.

5 Conjunt d’estris. Aquestes tenen una certa tendència a encetar relacions carnals. 6 L’ham de l’alfabet. Moixó. Clor. Racial. 7 Combato amb pugnacitat infinita. Empris un marcador de tenis. Aptitud capgirada.

8 Veu de lluny un Pantòcrato­r sense acabar-lo de distingir bé. De la matriu. 9 Soga anaeròbica. El signe matemàtic que marca la simetria a totes les equacions. La via excrementí­cia. 10 El metall més noble. Viatjat. Onerosos com els cotxes anglesos. El primer de tots. 11 Criat. Herbatge de pastura encara no trepitjat pel bestiar. Universita­t de Joves Intèrprets.

12 Temps mort en el joc del bàsquet. Ala d’insecte endurida per la quitina que ja no serveix per a volar. Mesura de capacitat usada en diferents països, d’un valor variable.13 Resta en la memòria imperial dels cèsars. Acamparé. 14 Aquest es dedica a vigilar les oques. Empalis.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain