La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tallats al zero. Serveix per fer anar avall, i correm-hi tots.

2 Grinyolade­s tot imitant el coiot. Fer la remor sorda d’un abellot. 3 Esmenti el nom de l’equip més catalanist­a de Manchester. Que consta de tres peces. Dues escales de pintor obertes de perfil.

4 Fatigui. Clissa amb els ulls i l’escolta si té bona oïda. El metall que oculten tots els cítrics. 5 Principi administra­tiu. En aquest indret. Les zones dels ports més presents als arxius informàtic­s. Res no és. 6 L’arbre del Guillem més famós. Relatiu a la monarquia. Al final, que no s’enfadi. 7 Fent camí a gran velocitat. Volem el cap de l’ifigènia. Raresa d’ateu. 8 As. Fet servir a l’americana. El colorant que fa perdre el cap a la teva cosina. 9 Preposició que multiplica. La cabra més àgil. Lent d’augment.

10 Conjunt d’actors que fan una funció. Sal potàssica de l’àcid guaiacolsu­lfònic, emprat en medicina com a expectoran­t. Res no és. 11 No faré cap cas del que em diuen. La divinitat del sol. Costes sense cos. 12 Els seients davanters de l’avió. Relatius a la regió de l’isqui. Cal pitjarlo per engegar la tele. 13 El setè art, que

Duchampana­gramitzà dient que era anèmic. Dignitat de pretor. 14 Llenca de terra que impedeix que hi hagi més terra illenca. Hidratant els ramats.

VERTICALS 1 Ingerit amb gran inspiracio­ns. Sargeixi una roba estripada.

2 Avorrides en el sentit més advers del terme. Aixequis els pantalons.

3 Llanternes d’inspiració bíblica que formen part dels regals nadalencs. Filles d’admiradors de Petrarca. Cant que foragita pequinesos. 4 Indrets ben plans. N’escoltàvem moltes, de misses. 5 Dues escales de pintor obertes de perfil, a l’entrada de l’auditori i a la sortida de la Biblioteca. Al mig de les piques es fan miques. Doctrina que defensa la independèn­cia de l’estat de tota influència religiosa.

6 Així vam conèixer la primera televisió no analògica. Sals de l’àcid úric. Tres del rorqual. 7 Funcionave­n, sobretot a l’hora de portar plats a taula. Va un grau més enllà de l’agnòstic en la seva descreença. As. 8 Al nord de Siena. Repeteixi. I planta baixa. 9 Escaire. Així es queda davant dels calçotets. Flairaré.

10 La part davantera de l’abella. Poden ser de Picasso, d’oliva o sants. Feu foc.

11 Xoriguer. Faig la feina de la Balenguera en una mina d’or. Sàtir que no vocalitza. 12 Han perdut la porteria de rugbi. La tassa fa fora el campió. Invàlids. Cua sense cap. 13 Instal·larse entre el brancatge. Eixugamans. Màquina que imprimeix un ràpid moviment de rotació a una peça per donar-li un perfil i un calibre determinat­s.

14 Enganyaria. Cobert de sorra.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain