La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Imitador. Peixos que comparteix­en nom amb una planta, molt en voga, que serveix per fer cadires de balca. Cub sense el número.

2 Xocar li surt bé de preu. Embellir. Foradar el sòl per extreure’n alguna cosa. 3 Segona de les parts en què dividien el dia els romans. Semblava un tigre quan caminava movent compassada­ment les potes de cada banda. 4 Est. Aigualosa. Repetit, serveix per mofar-te de la reina d’anglaterra.

5 Xicot. Els reialmes dels musulmans. Est. 6 Res no s’agita en no ser.

Ensinistra­nt. Raps degollats. 7 Nimfa dels boscos que s’alimenta de galetes Oreo. Pot ser de fulla perenne o del cigonyal. 8 Del dret és una copa i del revés, una roba d’hivern. Aquest no serveix de res. El doto de tota mena d’elements anaeròbics. 9 El pronom feble més orientalit­zant. Emprenyats. Disparar. 10 Sal de l’àcid làctic. Fa passar l’aire per un tub. 11 Iode. Disminuïda, la superfície lliure d’una vela. Quantitat de medicament que ha de prendre la soprano per estar bé. 12 Greixos de mallorquí. Variant

del vals, de ritme lent, que ens remet a la costa est nord-americana. Centúria. 13 El pronom feble que té més entitat. En un cert sentit, causaré desperfect­es. Els apicultors tenen aquest vegetal al cap. 14 Helvètique­s per tots quatre cantons. Dent de lleó que fa sonar les vaques.

VERTICALS 1 Molt vast. Aplanes. 2 En Moet, tot escuat, davant del Chandon. Comentari oposat al que es vol donar a entendre. Així comencen tots els anuaris. 3 El primer de tot. La de la mort és una respiració d’esprint final. Moment de patiment que alguns cretins anomenen oportunita­t. 4 Líquid miraculós que incita al massatge. Cuscuta. Sofre. 5 Aquesta queda sempre dreta, sense vinclar-se. Carracs, conjunts d’objectes sense triar.

6 El color dels barrufets. Avorrits de debò. La més vàcua de les notes musicals. 7 Boa escapçada. L’acció de percebre per via auditiva. En un cert sentit, sang vegetal. 8 Obesa. Aquest és un usuari, també. 9 El primer de tots. Malnascut. Llar municipal que pot ser d’avis o de colònies. 10 Agitem el bec. Penedida més per temor a càstig que no pas per convencime­nt. Total, no vocalitzar­à. 11 Parlem a la mallorquin­a. Protegeixo de la millor manera possible una mercaderia fràgil. Est. 12 Giravoltar pels grans salons vienesos. Pensat i argumentat.

13 Foradi el terra per desenterra­r tresors. Instrument­s que fan un trajecte circular perquè un aparell rodador molt popular avanci en línia recta. Principi psicològic. 14 Sovint hi caus quan fuges del foc. Engany.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain