La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tornarien a guarnirho tot. Facis rodolins a Rímini. 2 Que persisteix després que t’hagis pessigat. Agregats de cristalls que revesteixe­n una cavitat més o menys esfèrica d’una roca. El prefix que t’ho fa veure tot doble, encara que no beguis vi. 3 Contenidor d’infusions relacionad­es a les cinc de la tarda. Criatures ràpides com elles soles.

4 Adequat. Cantarà com una cadernera en el ram del tèxtil. 5 A les portes de Girona. Historieta explicada a còpia de rodolins. Palmereta. Símbol

triomfal. 6 T’atipes, però encara perds pes. Que passa cada poc temps. Es dirigí. 7 Impost. Relatiu als llavis. Al nord del país de la bota. 8 El sud simbòlic. Aquestes no es mouen ni que vulguin. Té molta vàlua, però no funciona. 9 Disposar flors formant grans rams. Concentrac­ió de neu més lleugera que el floc. 10 Coure segons Mendelèjev. Ros no oxigenat. Disparo contra un ànec a la Cerdanya. En un cert sentit, tranquil·litat i l’harmonia. 11 Amarga un regust. Massa líquida que baixa riu avall. A les portes d’alemanya. 12 Pua d’una carda. Batista de cotó feta amb fils molt prims. T’instal·les entre el brancatge. 13 Fa que sigui menys intensa. Xuta però no fa l’1-0. Amors lliures. 14 Marido. Anirà per lliure, d’aquí d’allà.

VERTICALS 1 Punxats per culpa de les plantes que provoquen més coïssor. Demane almoina al País Valencià.

2 Torna a publicar una novel·la antiga. Les reines dels hipòdroms. 3 En el sentit anglosaxó, l’organitzac­ió del Tractat de l’atlàntic Nord. Surtin els que deixin. Trenca. 4 Respira hel·lenisme per tots els porus. Bar de mala anomenada. El riu romà que presideix Portugal. 5 Res no és. Artèries fluvials que provoquen una certa hilaritat. Els colorants que canvien el cap de les cosines.

6 Figa escapçada. Emmoreneix­i. Groller. 7 El cos de les rees. Endut per la passió. Sodi social. 8 El que fa IX no comparteix. Els millors pernils. Centúria. 9 Fes la feina que compartim els lexicògraf­s i els enigmistes. Bogeria contraposa­da al seny.

10 Deixada per un difunt. Tres lletres que assenyalen el dubte raonable d’haver d’escriure vaca o baca. Tona mètrica. 11 Aïlla una vocal. Allò s’escapça. Vas per beure. 12 El mot escatològi­c més cacofònic. Udoli. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Predecesso­r peninsular. S’instal·lava entre el brancatge. És un error perdre el tresor. 14 Que té sis costats. Ho mesura tot caminant.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain