La Vanguardia

Balcons neutrals?

-

El Tribunal Suprem ha establert que als edificis públics no s’hi poden col·locar pancartes i banderes que no siguin oficials. No es pot prendre partit per cap ideologia ni que sigui després d’una votació a favor de la majoria de l’entitat pública. Si la Generalita­t o un Ajuntament treu la majoria en votació per penjar una pancarta a favor de la comunitat LGTBI, o en contra de la guerra, no ho poden fer, estan incorrent en una falta de desobedièn­cia al Suprem, que pot suposar greus conseqüènc­ies per a la cap de la corporació que ha penjat la pancarta, com passa amb el president Quim Torra per penjar-ne una a favor dels presos polítics.

La llibertat d’expressió com s’ha d’entendre? El Suprem pot estar per sobre d’aital dret? Es pot ser “neutral” davant del que passa a la nostra societat? Ens podem rentar les mans com Ponç Pilat per no prendre partit en contra de les injustície­s i la repressió o a favor dels drets humans?

D’acord que les façanes dels edificis oficials no es poden convertir contínuame­nt en un aparador de fira, però hi ha diades i esdevenime­nts que mereixen un tracte especial per demostrar estar a favor o en contra d’algun succés que la nostra societat vulgui fer palès públicamen­t. En moltes coses no es pot ser neutral, perquè ser-ho implica anar a favor de qui té el poder i en contra de qui el pateix.

Jordi Lleal i Giralt Badalona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain