La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta conté itri. En un cert sentit, molt voraç i menjadora. 2 Aquestes fan les coses molt a poc a poc. En un cert sentit, embelleixi les regnes del cavall. 3 Mulla perquè no mira. Flor Pérez Navarro. Subdivisio­ns d’altres conjunts. 4 Imbècils. Basca, no? Fitó que marca una distància d’un a l’altre. 5 A les portes de Granada. Reïx de bandejar romans sols. Ajudar a la verdiana manera. Al bell mig del cel. 6 Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra al llarg d’una corda. Pot ser deserta o de cases. Prohibició

d’aparcar. 7 Acabar abstemi. Trumfo. Ermites gens llegendàri­es. Cues d’ànecs. 8 Furtis. Passejaré tot cantusseja­nt nadales. 9 Flor d’hivern que es canta. Sentint una profunda aversió. 10 Borratxa. Olorosa, també, sense la líquida. 11 Cua sense cap. Beneiterie­s d’infant. Company fàl·lic de la col. 12 Gros i bru. Ponedor. Les illes baleàrique­s. Iode. 13 Nus de comunicaci­ons. Branden banderes d’organitzac­ions no governamen­tals. La infusió de les cinc de la tarda.

14 Rebuda. Línies que uneixen en un

mapa els punts que tenen el mateix percentatg­e de precipitac­ió durant un període de temps determinat respecte al total anual.

VERTICALS 1 Venir a establir-se en un país que no és el d’origen. Lluita.

2 Tarima gens prosaica. D’una severitat excessiva. Pot destapat. 3 Sortegi. Festa jueva del dissabte. Rendes per no res. 4 Preu de fer-lo venir de l’estranger. Adequades. 5 Relat breu. Pronunciac­ió confusa com la de qui té el paladar foradat. Acaba com comença. 6 Han perdut la porteria de rugbi. Victòria. Cotxe de cavalls, de quatre rodes, amb capota que permetia de cobrir-lo o descobrir-lo a voluntat. 7 Principi essencial. La roba més fina de Badalona. Relatiu a les muses. 8 En un cert sentit, ho fa servir. De tan elevada t’envia a la feina. Bots per portar-hi oli o vi. 9 Temps mort en el joc del bàsquet. Marca que sura al mar. Nus. Comença a governar amb empenta. 10 Que no es pot doblegar. Cedim a favor d’algú altre una lletra de canvi. 11 En un cert sentit, presonera. Donar les gràcies. El principi d’una gran enemistat.

12 Soroll produït per un fregadís lleuger, especialme­nt el que fa un teixit de seda. Disputes sobre Kant. La més vibrant. 13 Esgarrapi l’instrument del mut dels Marx. Imposa cens sobre un immoble per establimen­t o reserva, mitjançant el pagament d’un cànon o una pensió. La infusió de les cinc.

14 Tipus de llapis fets amb colors reduïts a pasta amb goma aràbiga, talc i caolí. Murs artístics per antonomàsi­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain