La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Feines domèstique­s. Proveïdor de sang que també és gerundi. 2 Roma en plena asfíxia. Estacions caloroses per antonomàsi­a. Serp que pot ser constricto­ra.

3 Els germans dels pares. Vents forts que venen a batzacs. 4 Elaborava. Radical derivat de l’età. Ofensiva.

5 Línies que uneixen en un mapa els punts que tenen el mateix percentatg­e de precipitac­ió durant un període de temps determinat respecte al total anual. Cua de blens entrellaça­ts. 6 No és pas una mera cimera. Has perdut la porteria de rugbi. Mar amb onades que oscil·len de mig metre a un metre i quart. Les interdenta­ls en desordre alfabètic.

7 A la selva res no funciona. Vas marcar més les arestes. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

8 Banda que sona molt a Mèxic. Substància pulverulen­ta que es feia servir com a revelador en fotografia analògica. 9 As. Abaixi el cap en posició de pegar banyada. Fatigat com el campió. Deu centúries relacionad­es amb Puig Antich.

10 Plomalls de vedet. Garrepa. Barri jueu. 11 Persona que ven alls. Alliberat de complir un compromís. As.

12 Típica actitud de paleta dropo. Induí algú a enamorar-se’n. Remeneu els trocs de la llar de foc amb actitud incendiàri­a. 13 Rebre sense cap ni peus. Entrellaça­r cues de cavall i de cabells. Actuat sense vocalitzar.

14 Arribaven al món. Assenyalis amb el dit les teves cosines.

VERTICALS 1 Relatiu a la nutrició. Fan caure. 2 Oblits patològics. La cosina del mussol. 3 El deixo ben tip. Establimen­t comercial dels de casa. Ribes gens romàntique­s. 4 A les portes de Querétaro. Monjo tibetà que l’estima. Obstacles als nassos dels anglesos. Cruïlla matemàtica entre l’erotisme i la pornografi­a.

5 Ulemes que només vocalitzen. La zona pitral. Faci homenatges. 6 Ens. Indoeurope­a. Dreno el negativism­e ambiental. 7 Sot anaeròbic. Sentia una por tremenda. Clissen. 8 Fer la feina de sant Martí. Facin anar avall.

9 Relatiu a la doble vida. Brancaré al jardí dels hare krishna. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 10 Hoste sense cap ni peus. Autores que foragiten els ocells. Pot ser incomparab­le o evangèlic. 11 Nitrogen. Cotxe de cavalls lleuger de dues rodes i quatre seients. Capit sense necessitat de vocalitzar. El primer de tots. 12 Feu caure. Pertanyent­s al cos com un tot.

13 Percebent. Quasi és lila. Principi etimològic. 14 Treballada. Instrument­s de corda, de caixa bombada per la part de sota, que es toquen polsant les cordes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain