La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Objecte que es posa a la boca per impedir de parlar. Buida. 2 Apareix tot escuat i no se’n surt. Fent ondes. 3 Que fa olor de matèria animal corrompuda. Alabà. 4 Quina no es queixa mai de les que prenen quina? Problemes respirator­is greus. Pollancre que té nom d’entrenador de futbol alemany. 5 Queixa ben actual. Maltractad­a. El palíndrom que no passa mai de moda. 6 Est. Infern que tendeix a repetir-se. Que té la forma d’una lira. Puny d’espasa.

7 Primat de braços llargs. Nobles que compten molt. Prefix col·laborador.

8 El principi de la immensitat. Aïlli. Remenar les brases perquè el foc revifi. 9 Tristor que et fa anar a presó. Daltabaix marí. Universita­t de Nigèria i Burundi. 10 Al final, ho escapcem. Tres que trobareu en tota superfície nebular. Destacat per naps, per cols, per fas o per nefàs.

11 Reduir la velocitat de tal manera que al final el seu valor sigui zero. Pensívols, també. 12 El senyor. Terra dividida en petits conreus. Dom agitat. 13 La fruita més divertida. Figura

oberta formada per tres plans que es troben en un punt. Escaire. 14 En un cert sentit, aplana. Feia passar d’aquesta vida a l’altra.

VERTICALS 1 Escassegi molt. Granets blancs que es desprenen dels cabells d’alguns éssers i es dipositen a les seves espatlles per a gran desesperac­ió seva. 2 Digui la seva. Ho obtens suplicant. 3 Badia gran. Quan l’absolució no resol res. El cosí de l’estruç. Ribes gens romàntique­s.

4 El cap del dromedari. Deixin surar. Que succeeix de debò. 5 Que viu en presència de l’oxigen. Capar. Mig centenar de romans. 6 Sofre. Enfosqueix­o la percepció d’algú. Neix i creix de la terra. 7 Les càustiques són avorridíss­imes. Ferum. Olor sense oxigen. 8 Han perdut la porteria de rugbi i l’anvers poètic. Tranquil·litzin. Digerit. 9 Fet enrere en les opinions expressade­s. Ocell rapinyaire que es fa servir en la caça de l’ànec. 10 Se’n desprèn a canvi d’un bon preu. Zona molt valuosa en el futbol. Daltabaix marí.

11 M’estiro. Murris. Carn que no és pas de gos. 12 Que no diu ni piu. No sentides. 13 Untament amb ressons molt rics. Mena de bestiar. Iode.

14 Pesat profession­al. Aïlla una vocal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain