La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fregueu la cara del client després d’afaitar-lo. Cable d’acer que suporta longitudin­alment i cap a proa la caiguda dels pals d’un vaixell. 2 Tros de sagí en coca. Fotografie­s. 3 Rei sense corona. Que té forma d’oliva. Al final, el devaluo.

4 Coneixes. Relatiu a les muses. Radical alifàtic amb cinc àtoms de carboni que va deu vegades més de pressa que els que van a cent per hora. 5 Havà. Demanada en una subhasta. 6 L’arma més vincladiss­a. Dècades de vocalistes. Idoia Dolç Zamacois.

Armadura verda. 7 La lletra de les infusions. Veí de letona. Tres del reactor. Iode. 8 Varietat criptocris­tal·lina de quars. Oculta pel prestidigi­tador. 9 As. Buidem biberons. Pregava. 10 Banya que es posa a la bossa de crispetes. Bosses de malla per retenir els cabells. Jota grega. 11 Comencem a observar-ho tot. De tant en tant serveix per denominar una editorial. Xai degollat. 12 Presoner. Ho faria servir a l’americana. Úrsula Diumaró Garcia. 13 La llenca de terra que impedeix que hi hagi més terres illenques. Recupereu l’import de la caixa. 14 Èmules de Cyrano. Aquesta té el cap tan clar com la Marilyn Monroe.

VERTICALS 1 Laminat a cal flequer. Degollin un porc. 2 Relatius a la indústria que neix a l’olivera. Grassa patològica o petonera. 3 Consonant que borda. Pere Garcia Contreras. Rim desendreça­t. Companys dels ets. 4 Irada per la pèrdua del llibre de Sant Jordi. Roba d’abric. Mos anaeròbic. 5 Agitem el dol. Expressàve­m la nostra hilaritat. Porteu.

6 Xicota. Canelobres per aguantar atxes. Mig miler. 7 Est. Teniu el desig de no tocar de peus a terra. Brotaré com un arbre. 8 U radioactiv­a. Dues escales de pintor obertes. Dispares contra les corretges. 9 Posi els pèls de punta com les pel·lícules de Víctor Erice. Trencadís. 10 Principi etimològic. Inventar. L’arma blanca més kantiana. 11 Senyor. Llança que es llança. De qualitat.

12 Mena d’esclavina llarga que serveix d’abric. Pico a terra per treure coses del subsol. Braus amb rerefons soviètic. 13 Deixada per morta. Situades al calendari. 14 Aïllaria. Pot ser destil·lada o amb gas.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain