La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pal de bandera en subhasta. Branques llargues i primes ideals per a fer cistells. La part posterior del bosc. 2 Comença a ballar. Crida com un príncep encantat. Pregar. 3 Mescla de mel, aigua i àcid acètic. Li farà un homenatge. Est.

4 Nitrogen. Vestíbuls davant la porta d’un temple. Propietat territoria­l lliure i exempta de tota càrrega i dret senyorial. 5 El proïsme, encara que no parli xipella. Paret tacada per les sals que afloren a causa de la pluja. 6 En Carles no et fa cas.

Penetrar en una casa. La fosca de cada dia. 7 Adobar amb l’ajut de na Marie Brizard. Relativa a l’orina.

8 Obstacle a la salut. Comèdies burlesques d’un sol acte. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 9 Ermites gens llegendàri­es. La més peluda és la gibelina. Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu. 10 Que es pot fer servir. Símbol de vampir. Res no és. 11 Temps mort en el joc del bàsquet. Poma monàrquica. L’avantpassa­t més indiscutib­le d’un mamífer. 12 Fer-lo implica no tirar pel dret. Rosegadors de claveguera. Xai degollat. 13 Principi etimològic. Miro de rebaixar el crèdit d’algú. Ara és un telèfon, abans era un lloc de treball. 14 Persignats. Faig veure que soc un ase.

VERTICALS 1 Pagar. Poden ser phs o vocals. 2 Saxó asfixiat. Lloances. El centre de l’hotel. 3 En un tres i no res. Intercanvi sovintejat de retrets que pot arribar a ser molt tens. Facin malbé l’abric a l’armari. 4 Bastir. Peus compostos de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. Entre New i City. 5 Vistes zenitals. Associada. 6 Rostre. Fereixen. Principi etimològic. 7 Pic escapçat. Capa ben diferencia­da de litologia generalmen­t homogènia que presenten sovint les roques sedimentàr­ies i que hom diferencia de les capes adjacents. Enravenats. 8 Fotre el camp a tot drap, però sense córrer. Gratar.

9 Al bell mig del cel. Russos, polonesos, búlgars... Disquisici­ons insuportab­les. 10 Tort i anaeròbic. Tan poc palpable com una omega foixiana. Neci decapitat. 11 Tindran una presència. Reialmes de musulmans. A les portes de Mallorca. 12 Salobre. Així comencen totes les flamarades. Precedeix un dels manxús més cèlebre de la història. 13 Bo. Avorrida. Va fent via. 14 Travessat. Augmento per graus.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain