La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Assenyales algú com a culpable d’un delicte. Relatius al costat de la cuixa. 2 Petita figura que és venerada. Ho remena com qui serveix un còctel. La part posterior de l’iglú. 3 Mig miler. Pell adobada. Tornaria a pronunciar les mateixes paraules. 4 Al final, es relaxa, però no ho fa de rel. Parèntesi oral. Topada brusca que capgira un noi entremalia­t.

5 La teva. Els camins dels embriacs. Agafi violentame­nt un instrument de corda. 6 Agermana els termòmetre­s i els destil·lats. Rotat, però sense giravoltar. Centúria. 7 Estació oberta municipal. El cosí de l’estruç, temut pels ateus. Carrer barceloní que fa pensar en senyores amb els cabells blancs.

8 Pagaments. Arbust que s’agita quan suca. A la vora de Kurosawa. 9 Arrenqui un tros de la camisa en pelar una surera. Inflorescè­ncia unisexual amb aspecte d’espiga, sovint pèndula.

10 Una desena de romans. Aquesta té la mateixa fórmula empírica però algunes propietats diferents a causa de l’estructura molecular. Esquelètic, o no? 11 Quatre romans. Tribunal

Constituci­onal. Reposat. Has perdut la porteria de rugbi. 12 Barrejat amb el regal del rei Baltasar. Que garanteix. 13 I. Veremada. Acaba com comença. 14 Acceptis les conseqüènc­ies de tenir alumini. Cobreixis les parets amb obres tèxtils.

VERTICALS 1 El que es paga a la dida. Alliberava algú d’una càrrega. 2 Al capdamunt de l’edifici. Líquids densos per a la tos. Llista que presenta un vestit valencià de xeviot. 3 Roba de càmping a Badalona. Piqui amb insistènci­a amb el martellet. Ordi que ens deixa sense respiració. 4 Palíndrom extremista. Heu perdut la porteria de rugbi. Capen militars. 5 Li posis una flassada al damunt. Treu el caramell d’un llum mentre pren un cafè. Gros i bru. 6 Est. Hi posem manetes. Principi immediat. Trucar surt bé de preu.

7 Bo. Polsos de carbonat de plom, de color blanc, pesant, que s’usen com a colorant i tenen un poder cobrent i una resistènci­a a la llum molt bons. Xai degollat. 8 Gas inflamable, especialme­nt metà, que es desprèn en les mines de carbó i forma amb l’aire una mescla explosiva de gran potència. Obris les finestres. 9 Remes enrere en el fenomen de la immigració. Cuc agitat. Asexual. 10 Organitzac­ió de treballado­rs durs. Agredeix algú a la sala de billars. Al final, benaurat. 11 Faran créixer la població de moltons. Paraula insultant. 12 Acaba com comença. Trencament­s. Company fàl·lic de la col. 13 La flor dels ingenus. Ballat. Iode. 14 Transpirat. Delatis els teus companys de l’òpera. Campió.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain