La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cobries de roba les barnilles d’un paraigua nu. Portadors d’electricit­at, entre altres coses. 2 Fusell de Daniel Boone. Costum històric. El primer de tots. 3 Teniu un capritx, però segurament no és greu. Xumà del pot amb una canya. 4 El gran Mèxic. Contingut d’una panera plana de forma ovalada. Així comencen tots els títols. 5 Suport per als punxons que fan giravoltar els pollastres més ben rostits. Tres de l’avaluació. Recipients que remeten a la bona voluntat. 6 Res no és. Sant Martí a l’ull. Ho neteja tot perquè quedi ben lluent. 7 Carn mossegada. Pica o rentamans que conté el que és més calent. Bo. 8 En un cert sentit, rebut. Girar no és gens estrany. El de cavalleria potser és el més conegut, en aquesta posició. Nitrogen.

9 Gemegaires a cal psicòleg. Cova que llueixen al nom moltes castellone­nques. 10 Se’n fa qui recula. Hi delego sense deixar de vocalitzar. En un cert sentit, companya del nap. 11 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Els micos de les muralles. En un cert sentit, navega d’una manera determinad­a.

12 Empescar-se projectes. Acompanya el cap als ajuntament­s de les capitals. Flor de pobresa. 13 Disposat en grups de tres. Us ofegareu de tant dir que no.

14 Que té la qualitat d’un altre cristall, les propietats físiques o les magnituds del qual no depenen de la direcció en què són observades o mesurades. Foto.

VERTICALS 1 Ordiràs plans de guionista. Publiqui sobre la Piaff. 2 Estris presents a totes les feines. Dominades a la manera reial. 3 Loft d’ambient irrespirab­le. Dipòsit de paraules escrites amb ploma de les d’abans. No té cap tic de relat eròtic. 4 Fabricant de pell de xai o de cabrit adobada, suau i prima, usada principalm­ent per a fer guants, bosses i cobertes de llibres. Endolcint. 5 Fabricació de teixits de seda. Porgar el gra.

6 Est. Pals que no alimenten. Firmem com semiòlegs. Tonalitat. 7 Escandinav­a fusteriana per antonomàsi­a. Agito sense cap ni peus. Puc perdre el cap. Fòsfor. 8 Transpiràv­eu. Tindran una identitat clara. 9 Consonant que borda. Daltabaixo­sdesèrtics.entitatfil­osòfica.

10 Sempre va endavant, aquesta destral encesa. Trenco pel mig. Comença a agemolir-se davant de l’enemic.

11 Tres a Begur. Aquesta està en el camí de fer-se santa. Animal capaç d’aixecar el vol. 12 Client d’escriptor. Els tercers en discòrdia. Doble obstacle a la francofoni­a. 13 Est. Les flors del feminisme i dels pronoms febles. Erupció cutània caracterit­zada per l’aparició de taques blanques, voltades d’un anell de color lila caracterís­tic. 14 Xops per l’esforç. Construcci­ó gramatical en què la darrera part no lliga sintàctica­ment amb la primera.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain