La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cerimònia que pot tenir més o menys antiguitat, però que se celebra amb tota la pompa. Pitja. Defeca, per dir-ho finament.

2 Que respon sense concretar mai res. Admès en una corporació.

3 Nexe incomplet. Pot ser d’andorra o de greuges, però no patiu perquè sempre s’indica. El més ruc de la base. 4 Proemi, pròleg, prefaci. Ics suavitzada pel xiuxiueig. Res no és.

5 Escaire. Vagó sense oxigen. Faríem créixer el ramat oví. 6 Aquestes encara mamen. S’instal·lava entre el brancatge. 7 Est. Un pit de la cosina. L’arbre nadalenc. Han perdut la porteria de rugbi. 8 Fum escapçat. La flor del renard. Residèncie­s de gent necessitad­a. 9 Alabaven la memòria d’algú. Reposava amb la cella ben amunt. 10 Mancat de cua. Emprenyame­nta, que és una manera no normativa de designar un estat d’alteració interior que tots hem experiment­at alguna vegada. Copet que pot ser d’atenció. 11 Voto sense segones. Surten. Fa servir el magí per enfilar arguments. 12 Esquelètic (o meridional). Les lletres escandinav­es dels enderrocs. Sor anaeròbica. 13 Una que cinquantej­a. Pot ser de teatre o vista. Dorm en una zona sense herba. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 14 Viu entre ais i uixos. Agradat en grau summe.

VERTICALS 1 Grinyoleu com cavalls abocats a la fosca. Dolents que solquen els aires. 2 Les plantes més festives per les quals pagaràs impostos. Escaire. Psiques. Ens cal per respirar. 3 Fixaves el preu de venda. Carregats de denes, com un rosari. 4 A vosaltres, a l’americana. Fer créixer la població felina. L’antic batxillera­t en ple caos, tal com jo el vaig conèixer. 5 Que conserva els angles invariable­s, aplicat a una transforma­ció matemàtica. Y. 6 Pujolet. Vestíbul, pòrtic, davant la porta d’una església o d’un temple. Armadura verda. 7 Res no és. Lligam. Pasta. Acaba com comença. 8 Dec agitarho tot. Casa sense sostre. Privat dels seus atributs masculins. 9 Relatiu al gat. En lloï les qualitats. Núria Llopis Pujol. 10 Vastes immensitat­s. Plat profund. 11 Codi postal. Inflamació de la part de l’ull que fa pensar en sant Martí. Braç de molí. 12 Irregulari­tat. Veí de lituà i estonià. Símbol de plata. 13 El pedal de la dreta. Fugides de confinamen­ts. El primer de tots. 14 Que no transmet la calor. Posat l’un al davant de l’altre.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain