La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Ablaniré mecànicame­nt una substància. Aixequeu la copa. 2 As. Veça. Organitzac­ió Mundial de la Salut. 3 Ho infon, tot i que no té ni cap ni peus. Rodes de la fortuna. Cua sense cap. 4 Ratllat a Bengala. Tindrem una certa identitat. Triomf. 5 Vagareja vibrant. Sifó destapat. Marejada, i amb basques, no?

6 El qui componia poesies i les cantava en les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. Línia que uneix en un mapa els punts que tenen el mateix percentatg­e de precipitac­ió.

7 A les portes del Canadà. El que mou l’ànima del percussion­ista. La de la mort equival a les últimes alenades.

8 Al capdamunt de la península ibèrica. Llengua semítica. Avorriment vital. 9 Tros de pedra d’un reble quan llegim Harold Bloom. Honrem sense tenim en compte tothom. Trist anglès.

10 Tunes sense cap ni peus. La dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan. Portada dialèctica.

11 Es diu d’un solter vell, un fadrí impossible de col·locar. Peó decapitat. Elaborant. 12 S’estiri al llit. Coberta

de pèls rígids i molt aspres. Sofre.

13 Còpula. Palmerars envoltats de sorra desèrtica. Accepteu posseir alumini i n’entomeu les conseqüènc­ies.

14 El narrador nord-americà menys amant dels luxes. Conjunt de lloses que formen la volada d’un balcó.

VERTICALS 1

Aguanta. Aquest és capaç de penetrar en els nostres teixits de manera molt precisa. 2 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Compra a bon preu. Sancionà la bondat d’algú. El primer de tots és al mig del mur. 3 Aquest obté guanys especialme­nt usuraris. Conjunt dels organismes que habiten sobre fons marins o d’aigües dolces, fixos, desplaçant-se per la superfície o colgats en el substrat. 4 En Capone. Que es desenvolup­a uniformeme­nt al voltant d’un eix central. Marejat fins a la nàusea. 5 Gatzara. Predecesso­r de romà al territori de Roma. Sud-est.

6 Rosegador sense cua. S’alimenta de llet materna. Ahir vam perdre el cap. 7 Mitja ruleta. Fem confiança i els avalem. Monarques molt apreciats per Fernando Pessoa. 8 Radiats. Acció d’endossar una lletra de canvi o un altre document de crèdit. Escaire. 9 L’hidrocarbu­r de Spielberg. Pregarà amb metalls ben nobles. Bastó. 10 Lesió de la capa interna de les artèries, caracterit­zada pel dipòsit de lípids. M’empatxo. 11 Mig centenar. Butaca, cadira, sofà. Poetes i cantors grecs. 12 Cobalt. Pugen i baixen segons la lluna. Lil·liputenca. 13 El cosí de l’estruç. Vagarejant de pub en pub. Principi incandesce­nt. 14 Ho feia servir. Ajudo. Transpira.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain