La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10926

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Em desplaçaré per la piscina, sempre endavant. Prepara el forn per a una nova cocció. 2 L’element químic que sol sortir als westerns. Us decandiu de tant menjar carn de carpa. El mallorquí. 3 Els esperats finals dels combats. Pal proveït a certa altura d’un banyó o d’una anella per a posar-hi el peu. Malmetent. 4 Vermellor de la pell deguda a una inflamació. Vigilar l’horitzó. 5 Mal endreçat. Robo una mica d’oxigen per a autoconsum. Pinyol. Un eunuc sense cap ni peus. 6 Res no és. Alimentin el bestiar amb aquella cosa de farciment que de vegades va cara. Agrado, un cop descartats els dos primers plans. 7 Imiti algú. Als antípodes dels càtodes. Sofre. 8 Ho conec. Poden ser bojos, incestuoso­s o platònics. Amaneixo. 9 Criat. Es desplaça, lenta però segura, sota la seva closca. 10 La reina de l’hipòdrom. Llesqueta prima i estreta que s’obté raent amb una làmina de ferro o de fusta un objecte de fang abans de coure’l. Quasi diria que es un oví. 11 Perd la pensió de jubilació que cobrava (mode humor negre). Els estossinen de mala manera quan arriba Nadal. Matrícula que circulava per l’estadi Heliodoro Rodríguez durant les dues famoses lligues de Cruyff. Est. 12 Fòsfor. Fer fora els ocells de la tercera edat. A vosaltres. Droga que menjava el personatge de Baudelaire.

13 Itineraris. Faran inscripcio­ns a la pell. 14 Entossudir-se. Posseïa.

VERTICALS 1 Reproduïre­s una nitració. Ho faig servir. 2 Fico el nas i aspiro endins. Planta herbàcia que conté una síl·laba dolça i una de fugissera. Tub destapat. 3 Cinc-cents i cinccents adduïts. El color dels cops. Al final, seran benaurats. 4 Aquesta cosa. Pot ser solar o de gel. Precedeix aquí per designar una troballa. 5 La més vibrant de l’alfabet. S’aplega formant un munt de raïm. Tuberculos­i. 6 Ester Comas Navarro. Quasi fa gol. Sentiria. Nitrogen. 7 Copular tot escoltant sardanes. La via sanguínia més important. 8 La llengua de Naguib Mafhuz. Convidin. Art laic. 9 Topo amb l’absència d’oxigen. Ara mateix sento rumors sobre mi. Del dret és esquelètic i del revés afectat per un virus respirator­i. 10 Estris que trobareu a totes les feines. La cara B del palmell. Així comencen els punts de sutura.

11 Gotes que m’amaren la pell quan treballo fort. En forma de disc fixat pel centre, com la fulla que té el pecíol inserit al centre del limbe. Mamem sense ajuntar els llavis. 12 Est. Relatiu a l’acció de desarrelar. El lloc més calent de la pizzeria. 13 L’alemanya més baixeta. Togo sense president. Digerí.

14 Sortosos. S’empadrona.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain