La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10932

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Faci més tallant. Cau el cel a raig. 2 Aquesta xifra remet a la fruita seca que mai no passa de moda. Palmeretes. Crit de granota. 3 Centúria. Xaval que treballa de mosso. Ho clavo al terra amb un trípode per poder pagar al comptat. 4 Que passa de debò, fins i tot quan et pessigues. Crida al mig del desert, amb els ulls fits al cel. Quasi que es fa tard. 5 L’acció de subornar a còpia de pa amb tomàquet. Línia d’intersecci­ó de dues superfície­s construïde­s. Còpula. 6 Principi actiu. Passat de moda. Atzavara que fa pensar en un pa deliciós. 7 Comença el racionamen­t. Pregades. Pot ser positiu o negatiu.

8 Pells de xai adobades, suaus i primes, que serveixen per a fer guants, bosses i cobertes de llibres. Estira un vehicle avariat o una barca sense motor. 9 Empudegade­s. Vas a parar allà on atraus més gent. 10 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Camell sense gepa al desert. Feia servir a l’americana.

11 Clissà. Rebuda i tractada des del darrere del taulell. Esperit escandinau que habita l’aire i de vegades es cola a les benzineres. 12 Principi d’eficàcia.

De pagès. Edicte que va contra el contraban. Ens cal per respirar. 13 Sotmès a l’acció dels batans. Pronunciav­es algunes paraules. Principi d’urticària.

14 En un cert sentit, l’arma més vincladiss­a. El deixen anar els conductors de globus. Elaborant.

VERTICALS 1 S’endurirà com un llegum a mig coure. Cavitat natural constituïd­a per un pou d’accés vertical o molt inclinat. 2 Vibració que enceta tot els sofriment. L’acció de quedar travat en ple barri jueu. Reforç sense cap ni peus que ens fa pensar en un magistrat espartà.

3 Temps perdut en coses que no s’ho valen. Plegui del terra. Consonant que borda. 4 Ens cal per respirar. Arbust de les verbenàcie­s que capgira els que estan de pega. Pastora que mena un ramat de bestiar amb amos diversos, com la Letícia. 5 Lliga tot deixant lliures els extrems. Rarifica. Agita la roba fina del tul. 6 Palmereta que capgira l’activitat de na Diana. Deixar d’estimar. Escaire. 7 Boles de neu. Situada al calendari. 8 Doc anaeròbic. Doblegaré les armes més vincladiss­es. Consonante­s esveltes presents a totes les veles. 9 Llenca de terra que impedeix la creació d’una terra més illenca. Cessació d’ús. Pit mig tapat. 10 Escaire. Gratem. Tingué coneixemen­t. 11 El mític parapsicòl­eg Geller de les culleretes doblegades. Xilena. Fas desordre. 12 Presumit. Al final, la claven i ell se’n desprèn per un bon preu, en dues paraules. Est. 13 Palmereta. Relatiu l’arma de Robin Hood, tal qual. L’univers prosaic. 14 Faci la matança del porc. Tens. Construcci­ó apta per a resistir setges.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain