La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ventilat a còpia de ventalls. Fem un cop de cap davant d’una porteria. 2 Comença a enfurismar-se. Fangós. Sodi social.

3 Seguretat Social. Cadascun dels números d’un número de telèfon. Tastar el vi al bar d’un xinès. 4 Augmentar la posició. Destaparà l’ull de la sitja i hi afegirà més llenya.

5 Agiteu el rom. El pecat capital dels irlandesos. Pinyol. Tots anaeròbics.

6 Est. Et desplaçarà­s per la piscina. Digerís que això és una nació. 7 Es vanti de saber qui és l’esbudellad­or.

Tria una roca al mig de la badia. Acaba com comença. 8 Canal vídeo. Accent musical que et pot portar a l’apoplexia. Roba. 9 Marcar amb una incisió l’estatueta de Hollywood. Negada per asfíxia. 10 S’associa amb una reina jordana. Desconeix aquest anagrama de Girona. El nord d’àfrica. 11 Lluís Soler Reales. Aturin. Infusió de mitja tarda. El primer de tots. 12 Fluor. Mescla gasosa que es produeix en moltes mines de carbó i també de minerals metal·lífers i que amb l’aire constituei­x un explosiu

de forta potència. Telenotíci­es. Setí. 13 Fas caure els pares dels convents. Ho greixaré a la Seu d’urgell.

14 Pot ser de cerimònia o dels Reis Mags. Es lesionés fort.

VERTICALS 1 Es fa fosc. Banc de sorra que es forma al litoral a la desembocad­ura d’un riu. 2 Picar el nas i tirar muntanya amunt. Malvats de pel·lícula. Ballar fora de casa. 3 Nif sense la identifica­ció. Té fama de doblegar-se però resistir. Treballar amb afany en la recuperaci­ó d’una obra de Jesús Moncada. 4 Ho fa malbé a Mallorca. Moral. Retiro les vocalitzac­ions. 5 As. Aquesta conté Iridi. Trepitjo amb galanor. 6 Teresa Llopis Garcia. La divinitat més assolellad­a. Escollís a la mallorquin­a les lletres de sàtir. Sofre. 7 Tastareu vins de Líbia o del Líban. Els ocells presents a totes les obres de construcci­ó. 8 Rosegui just abans de ratificar-ho. Repeteixi el mateix so. Sodi social. 9 És quan bec que perdo el cap. Rústec, mancat de finor. Poden ser d’aigua fresca o tipogràfiq­ues. 10 Els rogers que més es mullen. Matriu. Impecable, com una xarxa pulquèrrim­a. 11 Residència per a gent necessitad­a d’assistènci­a. Tal com queda un participan­t en un campionat de papiroflèx­ia després de la competició. Duo sense líder.

12 En un tres i no res. Lluita col·lectiva. L’era, el camp d’eres?

13 L’encisi amb el meu art. Criatura nabokovian­a. Indoeurope­u com en Vatanen. 14 Mare massa bona, condescend­ent amb els fills. Li dones una forma de fus.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain