La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El pedestal del poeta. Mancat d’enginy. 2 Respiració afrancesad­a. Se’n va al llit a jugar una mica. Compra barat en un mercat. 3 Escaire. Fer sonar un instrument. Camp de lli. 4 La part posterior d’una bèstia de càrrega. Roba de segona mà. Xavier Torres Daucik.

5 Ho és un conseller reial. Llei que tira pel dret, com els ucasos dels tsars. Acaba com comença. 6 Don Balón o Don Bosco, dues publicacio­ns similars, en el seu dia. Mira l’horitzó. Estri de la feina. 7 Si no vols pols, ni t’hi acostis. Tonalitats cromàtique­s molt estimades i odiades alhora durant la part més cruenta de l’anomenat ‘procés independen­tista’. Dues de l’addenda.

8 Séquia, segons on. Feia la feina de sant Martí. 9 Primerenc. El component principal del nostre pixum.

10 As. Rovella. Ens immaterial. 11 El que ix després. Tallo la cua de la sargantane­ta. Núria Serra Bonastre. 12 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Roman amb una certa negativita­t. Un paio anglès, bon jan. Acaba com comença. 13 El busquen totes les campanyes publicitàr­ies. En un cert sentit, és necessari. Quasi fa gol.

14 El més ruc de la base. Pregàries. Vagi pel món d’ací d’allà, sense acabar d’arrelar mai.

VERTICALS 1 Desplaçade­s a tot drap per damunt de les aigües. Venera la bella Dorita. 2 En Capone. Relatiu als delits carnals. La part baixa de les antenes. 3 Substància blanca, cristal·lina, emprada contra el reuma, la qual és un salicilat de naftol. Relatiu al líquid element. Ho conec.

4 As. El cas que et fan quan no et fan cas. Porters de palau. 5 El bastó del jugador de billar. Exerceixi la voluntat de meditar. Estimació objectiva residual. 6 S’estira. Enganyades. Al bell mig del cel. 7 Vagarejo per l’oceanograf­ia del tedi. Extensions interminab­les. 8 És quan bec que perdo el cap. En música, amb un temps lent. Forado el terra per veure si el tresor és bo. 9 Vengui a qualsevol preu. Embelliu la foto generacion­al. Cues d’equins. 10 Temps mort en el joc del bàsquet. Fereixi. Encordo la càrrega al llom d’un cavall. 11 A l’entrada de totes les oficines. Mocadorets de paper. Principi d’ucronia.

12 Els condemnem a la forca sense garanties judicials. Sorral. A les portes d’ourense. 13 Emprenyat. Contrari. Mig rodó. 14 Ronda pels pubs. Data laica. Projectil de pixerelles.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain