La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser sant o noël. Alabada. Rap escapçat. 2 Ens cal per respirar. Donar suport econòmic. Compost orgànic que deriva formalment de l’amoníac. 3 Sol·licita. Aquests tracten bé la gent. 4 Roses sense os. Pregaré a cal joier. Llanternes nadalenque­s. 5 Destinat a relacionar-se amb les reines de l’hipòdrom. Rescatat per en Papasseit. Còpula. 6 Dia sense albada. Lleures presents a tots els negocis. Sentiríeu. 7 Els dits també coneguts com menovells. Tracto líricament. Sines que et deixen sense vocalitzar. 8 Iode. Febre contínua. Monjo tibetà que l’estima a cor què vols.

9 Delicadesa a la mina. Escalfador­s del període carbonífer. 10 La més trencadiss­a de l’alfabet. Triarà jugadors per formar l’equip. Preposició d’origen. 11 Tres d’en Larry. Aïlli muscularme­nt. Decoració pintada en bandes horitzonta­ls. 12 La tendència cinètica que tenen les atxes coincideix amb un tren. Triava una composició poètica per mostrar el dolor per la seva pèrdua. En un tres i no res. 13 Ho extraguess­in del subsol. Destaqui. 14 L’adobo cavaller. Vent periòdic que bufa en diferents indrets del Mediterran­i mentre els universita­ris es doctoren. És tan pallús que va a jugar a hoquei desarmat.

VERTICALS 1 Es passi. Superfície calba de vegetació. 2 As. Talli de biaix amb una sensibilit­at queer. Entusiasme irrefrenab­le. 3 Creixeu per les branques. Sèrie d’investigac­ions policials que ha estat dècades suscitant vocacions de policia científica. Tallem la gespa. 4 La primera addicta a les pomes golden. El tint de les cosines. Són de barrejar-se. 5 Mancat de cua. Lloguers d’embarcació per transporta­r suavitzant­s. 6 Pot ser de foc però sempre és dolça. Tresors d’elefant. Al bell mig dels dies. 7 Sempre sona per damunt del sol. Reposo el cul. Malmetent l’arca.

8 Pregarà. Temps era temps, va liderar el grup parlamenta­ri de Catalunya Sí que es Pot.? Principi d’esperança. 9 Amor viu. El de vedella és tan tovet com el fricandó. Aquests baixen per rius d’aigües braves. 10 Dava mostres d’haver perdut. Infringir les lleis. Tres de Gelida.

11 Caminar a bon pas com un quadrúpede quan mou alhora les potes de cada banda. Pronunciac­ió confusa com la de qui té el paladar foradat. 12 Condició com la dels esclaus dels lacedemoni­s. Xerrameca sobre el corall. 13 Umbel·lífera a l’aneto. Encengué els ànims de la multitud. Coure. 14 Gens actius. Amorriïs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain