La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Musulmà que es va quedar a la Península Ibèrica sota dominació cristiana. El setè art, de Talia. 2 Fa la feina de sant Martí. Matrius gens matemàtiqu­es. El prefix dels divorciste­s. 3 Diuen que és relatiu, però comença a quequejar. Mirem. Arbust espinós. 4 Curàvem, però no pas pernils. Poema bíblic.

5 Moixó que t’envia enllà. Raresa d’ateu. Tuberculos­i pulmonar. Poema medieval que barreja lletra i música, com el virolai. 6 Tingué prou espai per estar-s’hi. Cabàs gros per a l’ordi. En un tres i no res. 7 Els clients del radiofonis­ta. Fa la feina del pagès quan és l’hora del solc.

8 Aturar. Director executiu, és a dir, Chief Executive Officer. Dolenta.

9 As. Jornada ciclista amb un plat de gambes. Saltem lluny d’en Sam. Nou-cents romans. 10 Apunto un nou participan­t en la llista. Miro pel forat del pany. 11 Soga anaeròbica. Fong paràsit. Terror lluny del riu.

12 Embranco. Tremolant a la butaca del psicoanali­sta. 13 Ribes gens romàntique­s. L’eina del fuster. Dirigeixi

els ramats. 14 No t’enfades per aquestes goges. Portada, la proa de la nau, cap a sobrevent.

VERTICALS 1 Mig Miquel. Tanca allò que era badat, encara que sigui amb un gintònic a la mà. Persona que no és de condició lliure. 2 Fill de Montevideo. Personalit­at que s’encén amb facilitat. 3 Pronuncieu el que convé. Fer l’àpat de la tarda. A les portes de Dinamarca. 4 El mallorquí. Fregats amb sorra. Taxes sense cap ni peus. 5 S’estirarà al llit. Inflamacio­ns de la còrnia i la conjuntiva, transmissi­bles. 6 Acaba com comença. El pronom feble més orientalit­zant. Cues dels ànecs. Dirigeix un monestir. 7 El joc d’atzar que els estilistes futbolers associaran a Xavi Hernàndez. Oficial públic que té funcions de governador, de jutge i de cap militar al nord d’àfrica. Una grega al capdavant de Roma. 8 Que fa por. Anomenar algú en considerar que és digne d’esment. 9 Té por al cor del sistema. Èster de l’àcid salicílic, sòlid cristal·lí blanc, emprat com a agent antisolar en preparats cosmètics bronzejado­rs. Tarannàs arrogants. 10 Ermites gens llegendàri­es. La pàtria de la torre torta. Tingué por. A les portes d’esmirna.

11 Els més rucs de totes les cases. Afegeixes. Miquel Garcia Jordà.

12 Símbol del temps mort. Alegrarà les carns. Valora. 13 Tros horitzonta­l en un terreny que fa pendent. Ocell tropical de la família del nostre blauet. 14 Exonerat. Extingia.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain