La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Grata quan pica. Valoràveu. 2 Quan és cutània no l’estudia la vulcanolog­ia. Obres l’interrupto­r per veure l’or i la mirra. 3 Miquel Pallarès Pascal. Indret. Piqui amb el martell a la paret per penjar-hi alguna cosa. 4 Que provoquen basques. Pregueu per una marca de galetes. Pit mig tapat.

5 Turment causat pel remordimen­t després d’haver mossegat algú. Pujada a sis gambades, tres amb cada cama. 6 Est. Seitó. Animal capaç de deixar de tocar de peus a terra.

Badia grossa. Privat dels seus atributs de mascle. Iriso en silenci. 8 Fet malbé, malgrat la seva vellesa. Isola. El primer de tots. 9 Moixó. S’ho inventa a la cova platònica. Navegant.

10 Paraules encadenade­s que en formen una com aquesta. Lluentor sobtada que il·lumina el cel a negra nit. Robo l’oxigen. 11 Començo a teixir. Individu d’un poble antic de la Itàlia central que, en època històrica, habità el territori comprès entre el Tíber, el Nera i l’aniene. Metre curt a 7 l’anglesa. 12 Pentino algú a l’estil Elvis.

Pudent. Es mostra lleial a l’hora de cremar tot el lli. 13 Sofre. Malmetre el caràcter. Trosset de tela esparsa. 14 Pals de bandera presents a totes les subhastes. Fruit comestible del riber, globós, petit, translúcid i més apegalós que una cançó d’amor.

VERTICALS 1 Bullangós de mena. Causada per les aftes. 2 Tros de xarxa entre dues tralles. Afermen el puny d’amura d’una vela de tallant. Sofre.

3 Presumpta. Ajudat. 4 Codi postal. Peixos també anomenats elasmobran­quis. Boges sense cap ni peus.

5 Es torna lloca sota el Big Ben, la gallina. Del dret és a punt de passar i del revés la farà el cuc. Ros no oxigenat. 6 Fils retallats. Detura a còpia d’interdenta­ls. Proper ideològica­ment. 7 Acompanya en Fernando prop del Sàhara. Trucar surt bé de preu. Allotjamen­t per a joves.

8 Res no és. Arriba al cim amb posat monàrquic. Literatura d’elit. Res no és. 9 El cos de les rees. Torna a posar al foc el que havia deixat a mig fer. Miro encaputxat. 10 Pesos equivalent­s a nou dracmes. Capes curtes que feien servir tant els grecs com els romans. 11 Ho fa amb l’ull quan fa l’ullet. Lent d’augment d’upa. Infusió a les cinc de la tarda. 12 Veta els símbols cristians. Còmplice. Que succeeix de debò. 13 Jugar-s’hi els quartos amb el vidu. El gos quan borda de tornada. 14 Que denota una acció habitual. Mou el cul i els peus, com a mínim.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain