La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11085

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Es refugia al museu de Madam Tussauds. Peça de llop. 2 Les gates més sibil·lines. Sadollada. 3 Símbol blaugrana que et porta al Priorat. Reuneixi tota una fortuna. Així entrem a la Riviera. 4 La menuda de casa. Umbel·lífera a Canet. Pot ser de mostres i d’antiguitat­s. 5 Iode. Asteca sense el punxó. Augmentar per graus. 6 Amarar una roba amb unes substàncie­s que fixen i aviven els colors. Associació de veïns repugnants. Capa de pintura. 7 Conill. Multiplica per tres. Associar. Sofre. 8 Entregar amb esterlines. Home de males arts amb triple gal·licisme. 9 Al final, s’espolsi. Tinc l’aparença d’algú altre. Lluís Ferris Colomer.

10 A les portes de Lleida. Qualitats de pla. Jugadora de bàsquet que t’envia a la feina. 11 Gregues illenques. Dia sense albada. En un cert sentit, ni tu ni vós. 12 Extens com un territori inexplorat. S’embranca contra un hare krishna. Bo. 13 En Capone. Gènere literari que signa el secretari d’una assemblea. L’esposa del vinater tarragoni. 14 Xerra menorquí sota la muralla. Riallera.

VERTICALS 1 Escampaven oli, sal i vinagre. Aixecar-se del llit. 2 Arrel comestible que relacionem amb les festes més extemporàn­ies i inacabable­s. Invàlids. Ostentació de pompa daliniana en una festa. 3 Les visiten els turistes i les temen els empresaris. Morats. Escaire. 4 Ara fem l’article. Obeeixi na Caterina. Mortal. 5 Oceà pla, sense escuma a les onades. Socarris camises. La consonant que borda. 6 El pilot automàtic de l’existència. Gasos. Principi etimològic. 7 Res no és. Desplaçar. Preocupar. 8 Reposo el cul i al revés, para. Plantar avets. Iode. 9 La carta més esotèrica. Pals que no alimenten. Estima la dida. 10 El lloc més delicat de l’hospital. Eludeixo parlar de Corleone. Imitador tossut. 11 El pronom feble més orientalit­zant. Comprar alguna cosa en una botiga. Drecera. 12 Arbre caducifoli de fulles curtes, fasciculad­es i pinyes petites. Rínxols. L’article ponentí. 13 Acceptarem una herència. Causades per unes petite úlceres que es formen en la mucosa de la boca i, més rarament, en les mucoses genital i conjuntiva­l. 14 Quasi ho clavaràs, amb netedat. Picarà per treure un tresor al subsol.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain