La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Clapeu. Tancament formal que comporta el mot End.

2 Teníeu la identitat del primogènit. Tractes emocionalm­ent propers. Així comencen tots els episodis. 3 Gol sense oxigen. Capa inferior i més desenvolup­ada de la pell, de la qual obtenen el nodriment l’epidermis i els annexos cutanis. Superfície que no deixa passar la llum. 4 Sentiran. Flautes globulars, sovint de terra cuita, amb vuit forats que es tapen amb els dits. 5 Rere Lao fa filosofia oriental. Composició líricomusi­cal que el patidor porta al cor. Sodi social. Tips de iode. 6 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Vòmits de sang negra. Prega perquè no li donin cap aliment amb colesterol.

7 Cosí. S’hi dirigien. En un tres i no res. 8 Sense número. Humors serosos sense cap relació amb les cardiopati­es. Desplaçar-se. 9 Deixin de tocar de peus a terra i emulen els moixons. Preparacio­ns farmacèuti­ques amb opi ideals per fer Pilates. 10 Pertanyent a Déu. Pasturi pels prats més elevats durant el bon temps. Medalla pronominal. 11 Tres romans. Inventin. Eixirà sense vocalitzar. Centúria. 12 Res no és. Mar que envolta un arxipèlag. Mami sense ajuntar els llavis. En un cert sentit, en Kant la vol ben pura.

13 En direcció de dalt a baix. Honorable. 14 Relator d’històries. Aquest es dedica a les peces d’or i de plata.

VERTICALS 1 Caiguts de gota a gota. Expressara­n la seva opinió. 2 Guarneixis d’una orla. Trameti en set hores a la romana. Funciona. 3 La nota musical més vàcua. Faci avançar la canoa musical. Que pon ous. 4 Aquesta es queda sense paraules en veure la roba interior de recanvi. Emigració forçosa per raons polítiques. Pelar sense pa.

5 Iode. Afegeixi lliços al teler. Pàtria de la insularita­t. 6 Al nord d’ucraïna. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Somni de surfista. Mig miler. 7 Causar una certa inquietud. Cos militar romà que fa pensar en el pas de l’oca. 8 Soroll de dues coses que topen amb força. Es fiqui en un sot. Ho oloro sense necessitat d’oxigen. 9 No cal que calli. Agafador. L’establimen­t més invocat davant d’un àrbitre de futbol. 10 Olora. M’hi desplaço. En un cert sentit, judici a la valenciana, com els que feia el Tribunal de les Aigües. 11 El porc que traginen tots els espies. Torna a triomfar. Vibració audible. 12 La consonant enèsima. Grup d’artròpodes que comprèn els insectes i els miriàpodes. Eructi tot giravoltan­t. 13 No compleixes les expectativ­es. Li fa un homenatge a la mantellina. Ho comparteix­en el pare i la mare. 14 Mesurat amb els peus. Relatiu al polsim que endolceix.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain