La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Et mostris més negre que l’atzabeja. Hidrocarbu­r gasós que alguns veuen el la pròxima posició. 2 L’esborri de la llista. Tornaven a emmalaltir. 3 Guardi en un lloc segur, segurament molt amagat. Que es pot fer servir com un floc de cabells ben guardats.

4 Mons anaeròbics. Torn de tracció de tambor vertical que manté enrotllade­s dues o tres voltes del cable que arrossega o eleva la càrrega. Fanguet. 5 Has perdut la porteria de rugbi. Minvin en la seva intensitat, les tempestes. Principi enigmístic.

6 En un tres i no res. Mancat de poliment. Fustes resinoses del pi, que cremen amb molta facilitat. Sofre.

7 Surten. Tumors formats per teixit muscular. És tan alt que no hi surt tot. 8 La Unió Europea al mig de les dues. Fruits semblants a una pruna, vermell, groguenc o bru, comestible en forma de compotes i melmelades. Xiscli en un funeral. 9 La flor de sant Jordi. En un cert sentit, un fasiànid. Erigir sense cap tomb. 10 El pecat capital que fa pensar en Irlanda.

Daniel Pallardó Renedo. Ho introdueix en un envàs. 11 Mesuri amb una galga. Relatives a la base líquida de la cuian mediterràn­ia. 12 El nuvi que no vocalitza. L’aprimaran de la punta per untar les torradetes. Pispa el pa. 13 En un cert sentit, regla establerta. Apareixeré si ningú no ix. Iode. 14 Represa de combat de boxa a la vora de Girona. Sintetitza­va.

VERTICALS

1 Conjunt de normes lingüístiq­ues explícites provinents d’una autoritat reconeguda i aplicables a una llengua. Aquesta és de la natura del foc. 2 Tements en Déu que perden tots els símbols de la seva fe. Parlaves mallorquí. 3 Peces de roba típiques dels pastors. Au, pren aquesta infusió. Poal destapat. Pals que no alimenten. 4 Al final, me n’afarto. Relatius a les muses. Festa de lliurament de premis d’un gremi. 5 Conjunts d’estris de treball. Canonada soterrada feta d’obra. Escaire. 6 Punt de màxim plaer sexual. Circulava per Atenes. Piulat, també.

7 Alçar una estàtua. Humor serós que flueix de les plagues i els tumors ulcerats. Rap escapçat. 8 Ho conec, i és al sud-est. Greixosa. Pregar tot mirant el rellotge. 9 Perdíem la verticalit­at. Mataré el pellaire. 10 Surt de les ferides infectades. Us instal·leu entre el brancatge. Pupil·les. 11 Que succeeix de debò. Passa. Comença a rumiar. 12 Audibles. Pregaríem a la mina. 13 Tallin les patates. Planes. Iode. 14 Faci perdre l’amistat. Fa troques tot pensant en Mata-hari.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain