La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Inflorescè­ncia en què els radis de les flors arrenquen d’un mateix punt. Oberts, ni que sigui per curiositat. 2 Que es pot explicar. El trenquen les pedres i el fan servir els òptics. 3 Accent a L’UCI. Aixequeu les potes davanteres com un cavall encabritat. Principi actiu.

4 Palmeretes. El saber més alegre dels poetes. Branca al jardí dels hare krishna. 5 El cos de les rees. Fa fora el botó del seu lloc. Relatiu a les muses. Nitrogen. 6 Pit. Conductes biològics que els anglesos carnifique­n. Arribat al món. 7 Teixits de vímet que es posaven al voltant del llit per aturar-hi les xinxes. Capa, sobretot de pintura. Fumis sense deixar rastre. 8 As. Estri que serveix per a alguna cosa. Fan veure que són com algú altre. 9 Gosa prescindir de l’oxigen. Xerra. Que s’emprenya amb molta facilitat. 10 Del dret és una emissora i del revés una actitud ben poc amorosa. Relativa a un casanova bioquímic. Ens cal per respirar. 11 Que tenen molt bon tracte. Armadura verda. Local on ningú no

vocalitza. 12 501 fans romans de la Spencer. Posar en clar. La nota musical que itera. 13 Robust, resistent. Esmenat amb ganes de millorar-lo.

14 El palíndrom de rosegar el paper com qui es rosega les ungles. Mor per escolament de sang.

VERTICALS 1 Consagrave­s algú com el teu successor. Plaure. 2 Perd l’esponera. Lèsbica. 3 Serveix per a calafatar i pintar fustes i eixàrcies. Generació que comparteix niu. Principi etimològic. 4 Rotant. Predecesso­ra peninsular que s’allibera del mal alè. 5 Sempre sona per damunt del sol. Senyor. Saltar per damunt dels bassals. 6 Lluís Barceló Peris. Endolceix. Al bell mig de Ceuta.

7 L’arbust de flors blanques sobre el qual sobrevola la reina del cel. Perill de marisc. Puny d’espasa. 8 Pedala la vocalista. Acullo gent que té necessitat­s especials. Ho mirem amb la boca badada, sense ajuntar els llavis en cap moment. 9 A les portes de Bratislava. La marca d’automòbils que inspira més confiança. Ordenades lluny dels ramats. 10 S’ajusta a acceptar el trajecte del tren més ràpid. Os Os. Emprenyats de mena.

11 El torn de dia. El pis més elevat, ja sigui a Atenes o fora de la capital grega. Roca sense carboni. 12 Principi administra­tiu. En un cert sentit, s’instal·la entre el brancatge. Camp d’eres. La cega no vocalitza. 13 Fragment de via. Renillo. Marca significat­iva al tronc d’un arbre. 14 Rectes que tallen simfònicam­ent. Part d’un mitjó que correspon a la planta del peu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain