La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser de reconeixem­ent o de la fortuna. Distintiu tèxtil del capità. Precedeix de manera fèrria l’esperança i la caritat. 2 Est. Intervenir quirúrgica­ment. Brillen. 3 Castigada amb molta llàstima. Passa el rasclet pel terra. 4 Comença a etiquetar etimològic­ament i els ve a veure el Ieti. Ajuntàveu. Transpirar. 5 S’inclinà per un camí. Joc d’atzar rodó que barreja els dos colors centrals d’una novel·la molt coneguda de Stendhal. Centúria. 6 Iridi. Camí d’embriac. Governador que representa­va els emperadors de Bizanci a Itàlia i Àfrica. 7 Neci segons on, també. Dit literàriam­ent del vent que té una certa periodicit­at anual. Institut d’inspiració realista. 8 Temps mort en el joc del bàsquet. Amiant de fibres fines i paral·leles, de lluïssor sedosa i colors tornassola­ts. Un dels teatres més grans de Barcelona és a l’aire lliure. 9 Assassinen. Superfície­s enganxoses que rellisquen. 10 Volem el cap d’en David. Encapritxa­t. Així va començar l’art rupestre. 11 Si no vols pols, ni t’hi acostis. Part de l’any més calorosa. Alabi. 12 Trepitgi raïm amb esperit voluptuós. Despossess­ió traumàtica fet amb uniforme. Sofre.

13 Agafar una cosa per la punta. Inflamació de l’iris que no t’hauria d’irritar pas. 14 Peça de terra que es pot conrear. Cable d’acer que suporta longitudin­alment i cap a proa la caiguda dels pals d’un vaixell. Fúria capital.

VERTICALS 1 Reiterant, sense patiment. Prohibit. 2 Ens cal per respirar. Difús. Corda gruixuda. 3 Ho ofereixin de franc. No surt la caixa perquè el nou surt de la caixa. La mena d’esquí que et pot fer estavellar contra un arbre. 4 Crit palindròmi­c d’escepticis­me. Aquest reconeix l’existència d’un déu personal, principi i causa de l’univers, però li nega l’influx sobre el món i la possibilit­at de revelació. Quasi el lloo del tot. 5 Deduís, també. Practiquem un ritual amb el cotxe per sant Cristòfol. 6 La branca espanta el gos. Seients sense el romà punxegut. Mamem sense ajuntar els llavis. 7 Raresa d’ateu. Enfurismat­s a la irlandesa. Matrius. 8 L’adverbi dels omnipresen­ts. Els que parlaven un dialecte del grec antic al nord-oest de Grècia. En un tres i no res. 9 La més trencadiss­a de l’alfabet. Sales d’estudi. Quist subcutani format per una glàndula sebàcia que conté secrecions greixoses i cèl·lules epidèrmiqu­es. 10 El mal, ben regirat. Ho demanava amb fermesa. Pregui. 11 Proveeix de recapte. Encercli algú. 12 Persones que assisteixe­n a un Centre de Dia. L’element de les piles duradores. 13 Esberlada. Unitat de longitud tipogràfic­a equivalent a dotze punts. Iridi. 14 Doblegar les celles. Helvètica.

 ??  ?? Núm 11096
Núm 11096

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain