La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Omplint les butxaques. Munió de mosques. 2 Desqualifi­ques algú amb insults. Poso el diari de Nanni Moretti al costat d’un altre. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 3 Blava immensitat. Són necessaris. Estri que es fa servir.

4 Fer buits en un metall i omplir-lo amb una mena d’esmalt negre. Dermatosi seca papulosa i escatosa.

5 La més trencadiss­a de l’alfabet. Boa decapitada. El rètol que presidí l’agonia de Jesucrist. El saber poètic més alegre. 6 Que té molta cintura a l’hora d’invertir en la lliga de futbol espanyola. Pareix la gossa i en surt un ca. Acaba com comença. 7 Aquesta fa gala de menysprear els valors morals de manera impúdica. Conseqüènc­ia de xàfec. 8 El convida a participar en una xarxa social molt visual. Venera les vocalistes. Moneda castellana de l’època borbònica que valia dos maravediso­s. 9 Sofre. Graciós. Vol ben agitat. Fumis sense deixar rastre.

10 Procedeix judicialme­nt contra un militant. El reialme musulmà per antonomàsi­a. 11 Hereu sense cap

ni peus. Alforja petita que porten a l’espatlla els mendicants. Sol agitat.

12 S’espeua el bou en presència del rei ros. Expressats a la manera dels gats. 13 Ara fem l’article. Extraguere­n aigua del subsol. Lloc on es munyen les ovelles i es fa el formatge.

14 Residèncie­s de la tercera edat a la Selva. Introducci­ons, tal vegada al món de les fades.

VERTICALS 1 Plom sense fòsfor. Facis la feina de na Diana. Mar grega. 2 Facin ostentació. Camps d’eres. 3 De cera, ser-hi o no ser-hi. Folles. Còpula. 4 Aquesta carn no és pas de gos. Del primer període de l’edat de pedra. Pupil dels que no vocalitzen.

5 Estella. Búfals domesticat­s a les Filipines. 6 Nitrogen. En Capone. La consonant que borda. Funda d’ous, o no ho era? 7 Torre d’observació. La consonant d’embriac. Ribes gens romàntique­s. 8 Passar pel sedàs qualsevol matèria reduïda a pols. Punts crítics, de màxima intensitat, d’un accés de febre. 9 Així comencen totes les maniobres. Monàrquic. Estri de la feina. 10 El metall més noble. Empesa amb lligat de plana, teixida amb ordit prim i trama gruixuda, que serveix per a fer la franel·la de cotó estampada. Mustèlid. Gros i bru.

11 Salaris. Fluixos, sense la tensió necessària. Waterloo en sequera.

12 Centúria. Magistrada. Dia sense pa per antonomàsi­a. 13 Acceptarà una herència. Padrastre del pare o de la mare. 14 La cultura de Sumatra o Java. Transferèn­cies de dissolvent de la dissolució menys concentrad­a a la més concentrad­a.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain