La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ormeig en forma de receptacle polièdric de fusta i malla, amb una cara en forma d’embut dirigit cap a dins per on entren els peixos. Acabarà d’enllestir els darrers retocs.

2 Que produeix oli. L’aliatge més comú. Mulla perquè no mira. 3 Redifusió a Twitter. Redol d’herba on no s’ha deixat encara pasturar el bestiar. Poblet sense jurisdicci­ó pròpia. 4 En dues paraules, li ordena. Serveix per fixar els cabells i per abrillanta­r els mobles de cuina. A les portes de Praga. 5 Comença a imaginar-s’ho. Metalls amb Y. Ho esborrà a la capital de l’índia. 6 Senyal. Basc. L’enèsim element químic. 7 En un tres i no res. Passejares les criatures. El nom del mític Geller doblegador de culleretes. 8 Ensinistra­t al treball. Matriu. Comandants otomans. 9 Òxid d’itri. Robust. 10 Centímetre­s cúbics. Pilar adossat a un mur. Esclaus espartans.

11 Aquests són de segona mà. Tanquem. Molibdè. 12 Escaire. Que té la propietat de cremar. L’adverbi més onerós que els anglesos condueixen. A les portes de Groenlàndi­a. 13 Escala que no vola. Repetit. Ja mateix.

14 Lligats en pilota picada. Instrument de pescar que consisteix en una bossa de xarxa fixada a l’extrem d’una canya o d’un pal.

VERTICALS 1 Persona que porta en les processons un cordó d’un penó. S’enfonsen massa per la popa, els vaixells. 2 Enllesteix­i el que faltava. Carregats de doblers. Superes l’aversió a la fruita dolça. 3 Ho conec. Imant que llueix un prestidigi­tador impecable. La del senyor Esteve ha passat a la història de la literatura.

4 Pit que capgira l’ampolla d’anís. Que tenen la iridescènc­ia del nacre. En un tres i no res. 5 L’insultàvem amb voluntat de ferir-lo. Els convidis amb fermesa a visitar centres escolars. 6 Antiguitat vital. Lligat amb cordes. Pot destapat. 7 Auró esporgat per dalt. Obligació a la pena que correspon al pecat àdhuc després de perdonat. Que tenen sabors forts i irritants. 8 Escaire. Uniforme de lacai. L’instrument de corda que va circular més per Itàlia. 9 Tarima prosaica. Afirmació de gent que està molt segura d’ella mateixa. En Capone. 10 Palmereta. Cos anaeròbic. Política escollida democràtic­ament per a un càrrec públic. 11 Quantitat de mel que s’extreu d’un rusc. Flaire que mena a la capital de l’imperi. Comencem a beure. 12 Dard escapçat. Ple d’erugues. El palíndrom més estrany. 13 Res no és. Pèl embolicat. Roseguem com Mickey Mouse. La nota musical més vàcua. 14 Aconseguei­xis tripulants i pertrets necessaris per a una nau. Encordat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain