La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Transmeto coneixemen­ts i actituds. Transvasat. 2 Símbol septentrio­nal. L’extremitat que s’assegura el futbolista. Que succeeix cada març (o juny o agost). El primer de tots és al mig del mur. 3 Protestes dels habitants d’una barriada. Torre de guaita. 4 Sol contradir tot el que li posen al darrere. Nimfa dels boscos, protectora de les alzines. Aquest no tem la contaminac­ió acústica. 5 El dia que sempre és present. Avorriment producte del bullying. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 6 Projectils de pub escocès. Edicte del tsar que mena a la decadència. Freds de no re. 7 Les tres de l’electe. Germana gran amb vocació de mainadera. Pot ser de grills o a pressió. 8 Vents abrasadors que s’alcen sovint en els deserts de sorra. Maó que juga fatal a futbol. Al bell mig del cel. 9 Al bell mig de l’eixida. Tibantor propera al tresor. Sa magnífica majestat.

10 Dermatosis típiques de Hitchcock, caracterit­zades per la inflamació dels fol·licles pilosos de la barba i del bigoti. Es queda embarassad­a a l’autopista, en un cotxe immobilitz­at per la policia de trànsit. 11 Ens cal per respirar. Aparell de destil·lar. Dona crèdula i sense malícia que es fa monja per una dièresi.

12 Na Cruz a Hollywood. Resum de l’any imprès amb tota la solemnitat. Faig com els núvols quan descarregu­en.

13 La part superior de les iuques. Franca de servitud. Bo. 14 El cantant que, en teoria, arribarà més amunt. Cases sense sostre perquè hi visquin rucs. Taverna.

VERTICALS 1 Trameses per algú. Somnolent. 2 Puny d’espasa. Penetri al país veí amb samarreta imperi. Beure sense brom. 3 L’espai més letal de qualsevol hospital. Que pateix d’una gran concentrac­ió d’urea a la sang. Quin crit sense queixa! 4 Ingenu volterià. Xiscla com un coiot. Disjunció respiratòr­ia.

5 Bosc d’oms perquè s’hi perdi en Sharif. Sílvia Torrent Navarro. Capar algú amb les màximes categories higiènique­s.

6 S’associa amb una reina a l’aeroport jordà. Motivació. 7 En un tres i no res. Conegut. S’esbrava un líquid. 8 Raresa d’ateu. Dignitats de certa part de la noblesa. Irat. 9 Panícula amb les rames inferiors desproporc­ionadament llargues, molt més que l’eix. Òscar Ortells Català. Mirem bocabadats. 10 Un gos s’amaga rere una canya. Cos les magnituds del qual no depenen de la direcció en què són observades o mesurades. Ros no oxigenat. 11 La música de ball que practiquem més sovint a la cuina. Dimiteix el batlle d’elx. Pell adobada. 12 Pastís farcit de brossat segons les contrades. Floreta tubulosa i actinomorf­a que forma part del capítol de les compostes tubuliflor­es. 13 Ens cal per respirar. Emprenyada de manera capital. Flonja i de bon mastegar. 14 Transpirad­es. Embalar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain