La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Volo d’un costat a l’altre i en eixams. Més lent que un electricis­ta a l’hora de passar vint centímetre­s de cable. 2 Carrer assequible. Himne en què es repeteix tres vegades la paraula sant. La teva és prosaica. 3 Guardin. Recelar. 4 Adequats. Demostraci­ons de delicadesa.

5 Xai degollat. Relativa a l’humor serós. El pronom feble més orientalit­zant. 6 Còmic que no vocalitza. Genuïna. Àpats amb carns diverses que degustem mentre sona una bona banda sonora de tex-mex. 7 És quan païu que perdeu el cap. Mutarà vocalitzan­t tothora. Monarca iranià. El primer de tots. 8 Forat per on les sèquies prenen l’aigua del canal. Gos alfabètic. Cobreix les barnilles d’un paraigua. 9 Fòsfor. Pàtria màxima de la insularita­t. Embarcacio­ns que poden ser extraterre­stres. Principi administra­tiu. 10 Sempre sona per damunt del sol. Eines de ferro en forma de pala amb mànec de fusta que serveixen per a girar la terra, una mica més grans que la fanga. Extremitat palindròmi­ca. 11 Llengüeta d’un instrument de vent. Emprenyada amb la cantaora. 12 Resina de salicàcia que embruta. Servia per enrigidir el coll de les camises de manera ben musical. 13 Relatiu a la mar Roja. Posar els canalons al forn per gratinar-los.

14 Feu el senyal de la creu. Poden ser automàtics o de supermerca­t.

VERTICALS 1 Tramava un pla, encara que no tingués ni idea d’indústria tèxtil. Que admet molts sentits. Xai que torna. 2 Reimpressi­ó amb canvis. Taverna de mala mort, diantre! 3 Navego d’una manera determinad­a pel cinema d’orson Wells. Canviï sense callar. Facin créixer la població de cabrits. 4 Nitrogen. Mancat d’equitat i quasi cínic. El sentit dels que tenen més bon nas. 5 Racial i quasi tècnic. S’ho mira com si fos carbó. En Vatanen. 6 Les inicials del malvat de Dallas (definició apta només per a boomers). Pot ser d’all o de ceba. Encoratgeu. 7 Assistim a la santa missa. Mata de papilionàc­ies que, agitada, esdevé ben crua. Unitat de mesura de temperatur­a i alcohol. 8 En un cert sentit, anàs d’ací d’allà per Mallorca. Mancat de testicles. Centúria. 9 Fer obvi. Remenada en família. 10 Agita la bandera. Com cremat. El patidor no se’l pot treure mai del cor. 11 Petita porció mineral. Trets de Molina a la història de la literatura castellana. En un cert sentit, beu a morro.

12 Fluor. Aquesta ha sortit incòlume. Acceptaré una herència. 13 Cursiu. En té el gourmet. 14 Divinitats romanes d’estar per casa. Transpirad­a. Els metalls més nobles que manegava en Xènius.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain