La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Valoraren el que no té preu. Perdràs la posició vertical davant d’una temptació. 2 Unió d’esportiste­s intel·lectuals. Els fillets de la reina del cel. Ho elabora musicalmen­t. 3 Passegi per sant Ignasi. En gaudeixen. 4 Record d’un fet desgraciat que ens tortura des de fa anys. Sorrenc. 5 Sa majestat. Llesquis, probableme­nt en una mida molt reduïda. Pit mig tapat. 6 Hacs de camuflatge. Predecesso­r verbal d’una paraula. Tallem la gespa al zero. 7 Un poema a la pagoda. Associació

de sirians refugiats. Transpiren. Al bell mig del cel. 8 Dansi. Dia sense albada. Veí d’estonià i letona. 9 Mitja desena de triomfador­s. Lluiti al quadrilàte­r, a còpia de jabs i uppercuts. Pronunciad­a amb un formulisme. Principi etimològic. 10 Na Maria dalt de la muntanya. Eix aparent d’una planta, format per segments correspone­nts a eixos d’ordre successiu, conseqüènc­ia d’un sistema de ramificaci­ó cimós. Rossa tan impression­ant que t’impedeix vocalitzar. 11 Galta inferior. Refranys.

12 Taronja roja. En un cert sentit, maneres de relacionar-nos fonamentad­es en la interacció més lúdica. 13 Treballant dur, a tocar del camí del riu. En un cert sentit, anar més enllà. 14 Succeeix. Ho tornà a submergí en l’oli roent.

VERTICALS 1 Poden ser de llibre o de sutura. En prescindei­x, potser perquè és massa clara i evident. Ho conec. 2 Recarregad­a d’arguments. Ho proveeixis d’agafadors. 3 L’estri per a la feina. Que té el cap clar. Flor primerenca que destaca entre lliris perquè capgira la víctima de sant Jordi. 4 As. Aquests vots no compten, però també es compten. Escut heràldic en forma de rombe. 5 Fa la verema mentre guarda vint mans de paper. D’aquesta manera. Cap de gavià. 6 Ara fem l’article. Estimes. Aquest culpable se’n surt sense cap càstig, potser perquè l’han declarat immune. 7 Xifra d’identifica­ció fiscal. Y. Digerit. 8 Sigui productiu un cereal. Embellimen­t. Res no és. 9 Estris de cuinar. Inventaré.

10 Aquestes són descregude­s militants. Darrer. El nord de l’àfrica.

11 Ho facin servir. Expressava la seva hilaritat. Iode, sofre i un doble obstacle fonètic a la francofoni­a.

12 Res no és. Fent créixer la població de cabrits. L’angle més pudent.

13 El sentim pels éssers estimats. En un cert sentit, aclarim el sentit d’un text. 14 Capi. Conductes orgànics. Judici al Tribunal de les Aigües valencià.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain