La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que s’alimenten de matèries animals. Engrapeu.

2 Ho fa amb el paraigua quan plou. Arpa bonsai. Els cosins menys col·laboradors. 3 Se’n surti ben airós. Ho embelleixi­n amb una foto de la promoció. Acaba com comença.

4 Bo. Que té bones galtes inferiors. Alaben. 5 Pilota fiscal. Evacuació penosa de l’orina practicada entre muntanyes de sal. Tot terreny.

6 Cobreixi. Pupil·les enjogassad­es. No és pas una mera cimera, sinó tants dàlmates com romans. 7 Al bell mig del cel. Enravenada com la Frankel. Aquests són mal·leables.

8 Viu d’escandalit­zar el personal més impression­able. Gambada. Pintada àcrata. 9 Trepitjada a tocar la torre més torta. Principi etimològic. Pedrot a la faixa de sant Elvis.

10 Camí ral una mica desendreça­t. Pesos equivalent­s a nou dracmes. Menuts com la canalla dels castellers de Granollers. 11 Sempre sona per damunt del sol. Taquen, encaputxat­s. Lligaré en pilota picada.

12 Hi poseu manetes en seu parlamentà­ria.

El signe que resta. Un Simpson famós pel seu llarg i tortuós judici. 13 Canviat d’opinió. La germana més unida. 14 Afecció psicològic­a que mena a l’oblit, de vegades ben selectiu. Estudiar al detall.

VERTICALS 1 Minerals del grup de l’epidota rics en calci i alumini. Criatura capaç d’aixecar el vol.

2 Treballava a la rebotiga de la pastisseri­a. Fem el camí més fàcil per als que venen al darrere. 3 Hores sense cap ni peus. Tendir envers allò que satisfà les inclinacio­ns naturals. A Essen quan ningú no vocalitza. 4 Ho elaborava. L’arc multicolor. Cantor de l’època heroica grega. 5 As. Les vocalistes fugen de Xanadú. Foradis.

6 Liana que comparteix nom amb un aminoàcid. Doneu les lletres senars. Típica actitud del paleta dropo.

7 Sol precedir totes les condicions. Principi asimètric. Perseguim i capturem animals salvatges. As. 8 Victòria clara i sense pal·liatius. La part inferior de totes les antenes. 9 Un riu suís que surt a molts mots encreuats, ara revoltat, també. Flegmes, però en el sentit de gargall. S’instal·la entre el brancatge. 10 Gros i bru. Patinat. Errada d’execució. 11 L’acull en una residència de la tercera edat. En Todó quan s’asfixia. Gentalla.

12 Moro amb una copa de vinet a la mà. Remaria enrere entre espies. Emirat tranquil. 13 Preposició cortesa. Radical orgànic univalent derivat de l’età. Aquesta conté ocre.

14 Fent-ho servir a l’americana. Remenar les emocions de l’home del sac.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain