La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que no serveixen per a res. Xopem. 2 Casa pairal. Anul·lin en virtut de la pròpia autoritat. Iriso en silenci. 3 Neguitejat­s per la pruïja. Herba alta de les rosàcies. 4 Precedí Byron en tot. Tindré una nova identitat a Alcohòlics Anònims. Recompense­s. 5 Insòlita. Tractem la pilota de bàsquet com es mereix.

6 Davant T esdevé sindical. Sol precedir totes les condicions. Herois que serveixen de model. Ho conec.

7 Ateu tan conseqüent que retira tots els símbols religiosos. Investigac­ió. Sofre. 8 Sortejats. Que, impúdicame­nt, fa gala de menysprear els valors morals. 9 Est. Xinès tot escuat. L’oceà expulsa els romans. Despullada. 10 Aquest ocellet encara no ha anat a voltar pel món. Metall alcalinote­rri intensamen­t radioactiu. Expressió que evoca el soroll que fan dues coses que, acostant-se violentame­nt, n’enclouen una altra.

11 Ens equivoquem de tant vagarejar. Barallada al quadrilàte­r. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

12 Raresa d’ateu. Portar una vida semblant a la de Pierre Menard. Fiten. 13 Votar sense vocalitzar. Proveïda. La lletra grega més explosiva.

14 Aïllaré. Sotmetre a l’acció del foc una pila d’exemplars antics del Diari de Barcelona.

VERTICALS 1 Comporta. O el faci posar nerviós o el privi de tota energia.

2 Poncemer. Emprenyats a la irlandesa manera. 3 Pràctica abusiva a l’hora de deixar diners a canvi d’un interès. Porter de palau. Una grega al capdavant de Roma. 4 Temps mort en el joc del bàsquet. A l’antigor, cada març devien decapitar tots els vidus. Comprem a bon preu. El sofà que fa escaire. 5 Volem el cap de l’ictiòleg. Pronunciar­an un nom. Persa a la constel·lació d’andròmeda. 6 Fatigui. Del dret és difús i del revés no et deixa anar. Nord incomplet, sense la part més meridional. 7 Ensordeix en parella. Morals. El feu caure.

8 Flotada. Ho olora. 9 Mil·lèsim. El pela. Don Bosco. 10 Ens unim sense el romà sol. Cremava. Estimar a la vora de la brisa marina. 11 Escaire. Allevin. Indi decapitat. El primer de tots. 12 Que té el segment terminal més gros que els laterals. Maquinares, inventares. 13 Poses els pèls de punta. Pot ser del pa o de llangardai­x. Principi etimològic. 14 Efluvis nocius que eren considerat­s com la causa de les malalties infecciose­s i epidèmique­s. Cobrar abusivamen­t a la vora de les Cases d’alcanar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain