La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta pertany a un d’aquells llocs que s’inunda cada cop que cau un xàfec. Daga llarga i encorbada. 2 Vagarejar, tot equivocant-se. Flautins. 3 Els mitjons reparats per evitar-ne els forats. Difusos. 4 Arriba al podi sense oxigen. Cursi, dit a la valenciana manera. Apujo les celles artísticam­ent. 5 Dia sense albada. Tractarà de poesia. Al capdamunt de l’escala. 6 Res no és. Creatiu imprevisib­le en la seva disciplina. El segle de Balzac. Acaba com comença. 7 Comença a enfurismar-se. Relatiu a l’àpex. Cinc cèntims de pneumàtic. 8 El gran Mèxic. Remena la memòria de Mourinho. Frontera. 9 Es fatiguen de tant com pugen. Resarà sense vocalitzar. Mames sense ajuntar mai els llavis.

10 Fereixi l’ocellet d’en Mohammad. Icac escapçat. Fets malbé dins de l’armari. 11 Calcem els cavalls tal com cal. Gairebé us agotzoneu.

12 A les portes de Lleida. Fas que el ramat calmi la set acumulada. Disc sense l’agulla. 13 En aquell indret on inverteixe­n tots els insulars. Reproduir

les condicions que es van donar en un moment determinat. Centúria. 14 En un cert sentit, sol com un mussol. Sembli un sant baró.

VERTICALS 1 Alenem. Alè que els anglesos troben a faltar quan pugen al seu pis. 2 Emprenyada. Apèndix xifoide. 3 Vagaregi per la fantàstica literatura de l’escriptor italià De Luca. GIF sense el romà. Tomb digne d’un bon guió. Dues que cinquanteg­en. 4 Davant Time fa un gènere musical basat en el contrapunt pianístic. Clissaré. Va fent via. 5 Posen els pèls de punta. Matèria explosiva molt sensible usada per a comunicar el foc a la càrrega d’una barrinada. Iode. 6 Nitrogen septentrio­nal. Conjunt de tòries d’una planta. Xopa.

7 Objectes. Garrí. Al bell mig de totes les cues per entrar a la Unió Europea. 8 Principi actiu. Indígenes. Les armes més vincladiss­es. 9 Que fa venir més por que un joc digital d’encaixar peces. Aquesta mena un rai riu avall. 10 El felí que abans portàvem al cotxe. Via excrementí­cia. Ho humitegen tot amb gotetes fredes. 11 Túnica pigmentàri­a i vascular de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina. Amanint. L’esperat final del combat. 12 Ho barregeu amb el regal del rei Baltasar. Revolt fluvial.

13 Mancats d’equitat gairebé fregant el cinisme. Les recorre l’atleta i hi recorre el detectiu. Gros i bru.

14 Tallant un arbre arran de terra. Xuclà.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain