La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lluitem al ring. Ho fem baixar a un nivell més baix, tal vegada a toca de mar. 2 Succeeixi que camini de pressa. S’ho quedi tot. 3 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Blat, ordi, civada. Camp de naps. 4 Aparcar el Rolls perquè ningú no el vegi. Aquests tenen cura dels dipòsits de gra més carnavales­cos, sobretot al Garraf. As. 5 De pagès. Relatiu al solatge de l’oli. 6 Pit mig tapat. Faci rodolins. Al capdavant de l’automòbil. Quasi és gol. 7 Ester Arnalot Garriga. Debilità. Potes sense os. 8 Milla continenta­l. Erolen sense vocalitzar. L’astre que no té mai companyia. Agitem la sal. 9 Despullem la poma. Tranquil·litzaré. 10 Encasellav­a de manera ben nupcial. Callin quan no és necessari. Nitrogen. 11 Missaire devot de Jack Kerouac. La teva. Les línies que uneixen les ciutats més de pressa. 12 Al nord de Rússia. Creï un món de ficció. Caveu sense lletres parells. 13 Magnet. Ens ho empescaríe­m partint del no res. 14 Ho era la Roca que dona nom a la nissaga de Tirant lo Blanc. Reverdirà totes les branques.

VERTICALS 1 Clavaríem directes, revessos, uppercuts i jabs. Beguts.

2 Sí provençal a l’entrada d’occitània. Meretriu. Melodia sense paraules com la que poden fer els pneumàtics d’un cotxe quan frena. 3 Clavar-se una nata. Ornament que consisteix en un seguit de llistes que formen una línia trencada en angles rectes disposats talment que la figura sigui l’estilitzac­ió d’una ona. En Capone.

4 Porgar el gra a l’era. Pot ser vela o Amèrica. 5 Girarà sense vocalitzar. Els penjolls més útils de la jungla. Un dels moviments polítics que va precedir la CUP. 6 Era quan reies que perdies el cap. Molt feliç. Assassina vegetals. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Un miler. Estimades. Es desplaci. 8 El crida el policia quan no et vol deixar passar. L’obres a cal dentista i la tanques a cal policia. Isabel Delmàs Fernàndez. 9 Principi actiu. L’ocell que s’agermana amb la dolçaina. Us desplaceu a Esterri. 10 Tela prima de cotó originària de l’índia. Fidel.

11 En dues paraules, crit d’admiració davant de les obres de la Rut. Rodolins a l’inrevés. El cor d’en Carles.

12 Període de temps que separa un sèpal. Planura. 13 Si no vols pols, no hi vagis. Copsar la presència de la música. En un cert sentit, torna com l’all. 14 Fet sobrenatur­al que comporta santedat. Hi aplica el nas i aspira.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain