La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Expressada de manera forassenya­da. Entra en un pis buit perquè no té on viure. 2 Fugides massives de poetes quan abandonen un gènere poètic. Llesques de carbó. 3 Predecesso­r de l’esperança i la caritat. Treus suc de la taronja. Goliat t’impedeix vocalitzar. 4 Cavall d’aquí. Gran augment de popularita­t d’un tal G. La grega més associada als mascles. 5 Els uns o els altres, encara no sabem. Tombaries.

6 Crit de queixa. Al sud d’uruguai. Mig barrejat. La resposta no conflictiv­a entre nuvis el dia D. 7 Al bell mig dels dies. Fa com una arcada. Crit allargassa­t que fem per espantar algun animal. Est. 8 Socarrà. Ous d’esturió saladets molt apreciats.

9 As. Que persisteix­en encara que et pessiguis. Mesura de capacitat per a vi, dividida en quatre barralons i 128 porrons. 10 Mot actiu per antonomàsi­a. Jota grega. En un cert sentit, suri. 11 Has perdut la porteria de rugbi. Sabata d’estiu, oberta i lligada. Iridi. 12 Ni cas, a aquestes cartes. Arriben al món. Meridió.

13 Els transports més veloços. Passejada. 14 Signat amb tots els ets i uts. Colpejat la quilla sobre el fons marí quan es navega en poca aigua.

VERTICALS 1 Buidi el ventre de pesos. Llançar la barca a l’aigua. 2 Funerals. Hi sou perquè us pertany.

3 Ara fem l’article, però ponentí. Crit de queixa. Burra sense cap ni peus. Planta papilionàc­ia. 4 S’ho inventin. El poble. Principi d’iridescènc­ia.

5 Buidor a Benarès. Aquesta s’ha humitejat de tant suar la cansalada. Hi posi agafadors. 6 Braç de molí. Palíndrom de la química orgànica. Centúria. 7 Mig miler. Expressió ben sonora d’un lleó. Substància derivada de Na. 8 Faci com el colibrí quan es vol mantenir a un pam de terra. Principi actiu. Palíndrom amb el preu establert del dret i del revés.

9 La remulli. Fem passar a un nivell més baix. 10 Els arbres més importants en el món de la salut. Estimava. Mancat d’equilibri. 11 No és pas una mera cimera de dàlmates. Donaria arguments a favor o en contra. Conill. 12 Esgarrapi. Defeco. L’alegria de les carns. 13 Teixits de moher de gran brillantor. A aquesta no li costa gaire perdre els estreps. 14 Dificultat­s de restar dret, tot i no existir paràlisi en els músculs dels membres inferiors. Colla de lladres.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain