La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Núm 11139

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Greument blasmat. Hi arribà sense concession­s. 2 Cambres de mals endreços que coronen moltes cases pairals. Oprobis. 3 As. Judici o disputa. L’instal·la al lloc que li pertoca.

4 Orca decapitada. Els esclaus espartans que perdien més pilotes. Ara agitem les aigües d’un riu suís que figura al capdavant de totes les enciclopèd­ies.

5 La grega que encapçala Roma. Fer servir a l’americana. Extret del subsòl. Puny d’espasa. 6 Planta submarina. Ratllis la roba. Pústules que es formen a la pell del músic de blues. 7 Desig sobtat i passatger. Ho elaboro amb la solidesa boscana d’un arbre. 8 Comença a servir un cafè. Emblanquin­at perquè se sent en lluita. Al bell mig de dues potències com els Estats Units i la Xina. 9 As. Dimiteix l’alcalde de Seül. Inflamació del vas sanguini més important dels cordats. 10 Protector de cara dels cavallers. Ho graveu amb tota mena d’impostos. Centúria. 11 Dues lletres de valor equivalent en números romans. Del dret és difús i del revés no et deixa anar. La xarxa que connecta més cèl·lules cerebrals. 12 Malaltia contagiosa dels cavalls

caracterit­zada principalm­ent per la inflamació i el fluix de la membrana pituïtària. Nevada forta. Festí porcí.

13 Comença a acoblar-s’hi. Magnetitza­t a punta de pistola. La seva parella és coneguda per la seva figura esvelta de valquíria escultural. 14 Sucres de la llet. Feia tanta ferum com podia.

VERTICALS 1 Agafa amb força la seva parella de ball. Aquest es dedica a menjar-se els seus congèneres. 2 Riu italià perdut per Polònia. Emmoreneix. Posa a dormir, enjogassat. 3 Pàtria de la insularita­t màxima. Peces de ferro que serveixen per ajuntar trossos de roba. Pedra a la teulada d’elvis. 4 De fit a fit, però en un desordre admirable. La boira cobreix la costa de Guam. Ho fem servir, tot i que estigui marcit. A les portes de Torredemba­rra. 5 Facis un homenatge. Que no té ni un ral. Mamo sense ajuntar mai els llavis. 6 Els acollien en una residència. Els dispositiu­s òptics menys ràpids. 7 En un tres i no res. Primat que treballa per a una empresa de seguretat. La posició del tímid o del covard. 8 Sentit en una assemblea general de l’organitzac­ió Internacio­nal del Treball. Pàtria exacerbada de la màxima insularita­t. Desplaça-t’hi.

9 L’àfrica pobra. Ho reps quan vas escanyat. On haurà anat aquest anió poliatòmic amb àtom central d’urani? 10 Deixo de fer una cosa. Poden ser policials o de parxís. Fòsfor. 11 El cine en perd una de romans. Caçàveu ocells. Superes la teva aversió a la fruita dolça. 12 Establí un reglament. Pompós i excessivam­ent adornat. 13 Pronunciav­a el nom de les coses. Crit de cavall. En aquell indret. 14 Les cabres més esveltes. Aixafa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain