La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pròximes. Introverti­da. 2 El patidor el porta sempre al cor. Subjecte a la mort, com tot ésser vivent. A la vora de Kurosawa. 3 El qui les busca troba conflictes. Decocció de substàncie­s medicinals en aigua. El primer de tots. 4 As. Atzavara. Que pertany al dot de la núvia.

5 T’ho daré sense deixar de vibrar. Generós a l’hora de mostrar la seva alegria. Quan en perdem un. 6 Amargaven el caràcter. Insecte del mateix ordre que els peixets de coure i de plata. 7 Fatigarem. T’instal·les entre el brancatge. 8 Noble de categoria inferior al vescomte. Habitants de Moab. 9 Preposició de cortesia. Suc de raïm que els anglesos eleven a l’absolut. Elevà als altars. 10 Afeccions respiratòr­ies intermiten­ts. Hi poso agafadors per gaudir del futbol d’en Fati. Poc estricte. 11 Comença a bufar. Hi muntarà una estructura militar. Droga sense grecs. Est.

12 Que sap reconèixer els favors rebuts. Ens cauran felicitaci­ons de tot arreu. 13 Començo a tenir-ne nocions. Sulfur de mercuri vermell, molt tòxic, que es fa servir com a pigment. La part inferior d’un bust.

Helvètics. Amagatalls on es reuneixen lletres llatines i gregues.

VERTICALS 1 Embarcació posada en remull. Beceroles de qualsevol disciplina. 2 Ho sentia. Festins porcins. Cua a can Armengou. 3 La més vibrant de l’alfabet. Intervenir quirúrgica­ment. Mustià. 4 La membrana fina que embolcalla els embrions. Dit de la línia que uneix els punts en què l’anomalia mensual de pluja té el mateix valor. Sofre. 5 Els posseïm. Que contenen Os. 6 Ermites gens llegendàri­es. Conjunts d’estris per a la feina. Remeno les brases amb intencions clarament piròmanes.

7 Recipient de llauna per a guardarhi oli. Giravoltar tot deixant anar eructes. Cues de maniquins. 8 Ungüent emprat antigament, compost principalm­ent d’arrel de malví. Pell adobada. 9 Expressió sonora de les afeccions respiratòr­ies. Marges perifèrics d’una cosa. Líbic, en absència de la parella de guàrdies romans.

10 Emprenyade­s capitals. Aquesta no fa gens de pudor. 11 Mulla perquè no mira. XC. Dit de l’animal que acostuma a tirar coces. 12 Estirat a l’oest. Fer buits a l’argent per emplenar-los d’esmalt negre. Acaba com comença. 13 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Eixa. En un cert sentit, fa servir. 14 Els dits dels anells. Sols que surten de bon matí.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain