La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser santa, però també els trobes a les ferreterie­s. Escotat. 2 As. L’examen més temut pels quecs. Li farà un homenatge amb ‘retranca’. Est. 3 Somnis d’idealista que ajuden a tirar endavant encara que no siguin assolibles. Traiem la llengua i l’apliquem a una superfície. 4 Vibració audible. Aquesta no sap res. Blanc i fred. 5 Devastat com el desert de sorra. Ovella baciva. Al bell mig dels dies.

6 Tros de corda lligat al musell d’una bèstia per a menar-la. Nou grossa. Fetus no és. 7 Pic agitat. Albarda curta que porten les bèsties de càrrega. Túnica pigmentàri­a i vascular de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina.

8 Obro les finestres per ventilar-ho tot. L’esport blanc per antonomàsi­a. En un tres i no res. 9 Així comencen tots els centenaris, i després acaben tal com comencen. Humitegeu meteorològ­icament el terra de matinada. Eixir sense avisar. 10 Vantats a la manera d’en Jack. Ho tornava a posar al foc. 11 El primer de tots. Forma del verb que expressa una acció passada sense interessar-se per la seva durada

ni per la seva posició respecte a una altra acció. Rinxoli els cabells. 12 La teva. Iniciar procedimen­ts judicials sense fer cua. Calent. 13 Jureu en absència de dos testimonis. Aquestes són esquelètiq­ues. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 14 Torxes que tendeixen a anar sempre endavant. El deixà per mort. Espès no és.

VERTICALS 1 Provocaria judicialme­nt. Dicta sentència. 2 Escaire. La caixa que ens prenem més a pit. Destresa ben remunerada. 3 En Manolo vocalitza molt. Invoca un mal contra algú. El prefix dels divorciste­s. 4 Esgarrapad­a de mala manera. Disposi les flors formant grans rams. Est. 5 Un canari (peix) a l’assaig. Lluís Borràs Jorquera. Que té ruscos fets amb una rotllana de suro. 6 L’¡nstrument òptic que va a menys velocitat. Relatius als vasos sanguinis més importants que tenim. 7 Est. Estats de maduresa. Aquesta té un esquelet que es fa notar molt. 8 Senyor. Ho són els que provoquen la hilaritat general. L’últim apartament que tenim sol ser de fusta de pi. 9 Nom donat pels antics als habitants de Grècia abans de l’arribada dels hel·lens. La cadena radiofònic­a més existencia­l. Urdú encaputxat.

10 Institut de telefonia lleugera. L’altre nom del saüc. Rei sense corona. 11 Cua endreçadam­ent entortolli­gada. Viu sense el veí romà. Bestioles que fan d’esquer a l’hora de pescar. 12 Talli al zero. Feixa petita. Sofre. 13 As. Eludeix parlar de Perón, encara que canti. En un cert sentit, apaivagui els efectes d’un cop fort. 14 Sentíeu un cert respecte. Enganyades.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain