La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La seva veu ha portat els versos d’ausiàs Marc a les orelles de molta gent. Gran extensió d’ombra. 2 Cobrellits nòrdics. Que no respon als cànons ortodoxos. 3 El prefix més col·laborador. Peus de la poesia grega i llatina compostos de dos iambes. Roig, oi que no? 4 Beguda. La seguretat que ens permet circular per les carreteres. Estigues ben estirada, Coloma! 5 La part més neta dels processos d’esclavatge. Tremp, però no pas el pallarès. 6 L’ocell més noble. Disposa, encara que no sigui a la cuina. Fumis sense deixar rastre.

7 Dea decapitada. Clavats. Oceà amb l’horitzó cobert per la boirina. 8 A les portes de Milà. Ventada que aixeca la neu del terreny. Davant H fa estat. Comença a emportar-s’ho. 9 El beso sense sibilants. Es deixaven ben sols, tot tallant-los les vies de comunicaci­ó. Acorda fer servir només instrument­s de vent. 10 Dispnea intensa que impedeix al malalt de mantenir-se ajagut, i l’obliga a mantenir-se assegut o dret per a poder respirar. Posar-hi manetes. 11 L’enganyava. Molta d’olives.

12 Ara mateix. Sento una profunda aversió. Bull, també, que pel nom podria semblar d’alquimista. 13 Advertim. Creu formada per l’empunyadur­a de l’espasa i els dos braços. 14 Arreplegar fulles escampades amb una mena d’escombra de jardí. Observis fixament.

VERTICALS 1 Malfiança mig celestial. Posar la botja o enramada a les andanes perquè els cucs s’hi enfilin a filar els capolls. 2 Arreglada amb fems. S’equivocava a l’hora de tirar un tret.

3 Iridi. Reviu sense senars. Completa. Nou-cents noranta-nou. 4 És imprescind­ible per a la resolució de conflictes. Que causa basques. 5 Profundame­nt avorrit. Superfície­s unides per gafets metàl·lics. 6 Xicot a Hanoi. Se’n gloriegin. Així acaben tots els plugims. 7 Travessa el canal de Suez. Veí de lituà que va arribar a jugar al Barça, no? Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Os. Xisclar a la manera de Lula da Silva. Contra-rellotge. 9 Mulla perquè no mira. Teixit molt lleuger i suau que es fa servir per a la primera robeta dels nadons. Tres de lúbrics.

10 Aquestes transforme­n el moviment alternatiu en circular o viceversa. Posem nota. 11 Rimes sense vocalitzar. Totxo menorquí per antonomàsi­a. Emblanquin­à. 12 Rap escapçat. Joan Pau. Persona que té dret a percebre els rèdits d’un censal. 13 Seríem molt longeus. Veneri un peixet mediàtic i li ho dediqui. 14 Màquines que es fa servir per a moure o alçar grans pesos, consistent­s en un torn de tambor vertical sobre el qual s’enrotlla un cable. Aturaràs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain