La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Uso d’una manera més desplegada. Martells grossos, de mànec llarg, que els nord-americans compen en grans superfície­s comercials. 2 Afegirà elements. Us enfadàveu amb algú i tallàveu les relacions. 3 Anna Barrera Berruezo. Ho folra tot amb un material encoixinat. Dupla formada per dos que no vocalitzen ni un borrall.

4 Expressió de granota. Accepti una herència. Criat en el sentit més servicial del terme. 5 Còpula. Quaranta-vuit. Esgarrapar­eu amb les urpes. 6 Enverinà. Vaca tibetana. Senyor. 7 Bo. Mig Denver sap que menteix. Els transports més veloços per connectar ciutats llunyanes. As. 8 Tràngol. Em desplaço d’un lloc a un altre.

9 Pot ser Augusta o Làctia. Relativa a la capa que encercla els embrions. Moral i sense vocalitzar. 10 Iode. Aquests fan veure que saben més del que en realitat saben. Expressió felina. 11 Amara amb Priorat. Boa decapitada. S’espeua un bou. 12 Ratllat. Aconseguei­xo. La part davantera de l’avió. 13 Al capdamunt d’un edifici. Va fent via. Acció pròpia d’un xicot.

14 Exercir la naturalesa del mamífer. Llibre de qualsevol mena, encara que contingui idees moralment reprovable­s.

VERTICALS 1 Ho faries servir a l’americana. Ratllàvem la roba dels ferroviari­s. 2 L’instrument de vent amb una sortida ben ampla. Assassiní algú a trenc d’alba. Existència. 3 Infonem. Arrabassav­a. Mulla perquè no mira. 4 Los Ángeles. Remada enrere. Penetra en un espai.

5 El pecat capital dels furiosos. Actitud molt refistolad­a que provoca treure la llengua. Armadura verda. 6 Cobreix. Lavativa. Basca, no?

7 L’última de l’alfabet. Deduí que havia perdut el cap. 8 Embelleixi­n la foto de la promoció. Nerviós amb el dry martini a la mà. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 9 Imatge d’una persona al dors d’una moneda. Cues d’ànecs. Mines segellades, sense entrada ni sortida. 10 Mona anaeròbica. Protoinsec­te. El follet que oculta qualsevol cognom. 11 La fi de Millán Astray. Sadolla l’espia encuriosit. Aprenent. 12 Capdavante­r que marca tendències i pren decisions. Micos musicals. Contracció no de part que fa pensar en la màfia. 13 Malalties que impulsaven la gent als llatzerets. Nuvolada tempestuos­a congriada sobtadamen­t.

14 S’enfurisma fins que deixa anar una ferum que alguns associen al diable. Forma antiga de rentar que, segons on, sona com llevar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain