La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11161

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Soferta. En forma d’alena. 2 Un bolet a Puig-reig. Gargalls que provoquen dolors. Mor per absència d’oxigen. 3 Principi d’identitat que precedeix la petició d’una contraseny­a. Agafador. Emmalaltiu de tant jugar a videojocs americans. 4 Et fa digne de recompensa. Sons que emetem des de les entranyes. 5 Vises sense cap ni peus. El tercer en discòrdia. Ribes gens romàntique­s. Li fa un homenatge, encara que no sigui una mantellina. 6 En un tres i no res. Pas que avança ràpidament el corredor cap al vermut. Em vanaglorio del meu ventall. 7 El convido amb fermesa a ferho. Facin la feina de sant Martí. Sofre.

8 Dos romans que ululen. L’element radioactiu. Hidrocarbu­r dels alcans.

9 Remenin les brases perquè el foc revifi. Relatiu a l’all. 10 Zona capital als camps de futbol. Mena. Boa decapitada. 11 Així comencen totes les falsedats. Davanter centre. Rere de, aquest parell t’ho fan portar. Nitrogen. 12 As. Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu. Amunt, anglesos! Enriquiu sense vocalitzar. 13 Us endiumenge­u

sense paraules. Introduíeu una moneda a la ranura de la màquina escurabutx­aques. 14 Conduir l’aigua per canonades. Criat de lliurea que acompanya el seu amo a peu, a cavall o en el cotxe.

VERTICALS 1 Prehistòri­c. Fa patir gana al que aspira a ser popular. 2 Compositor­s de poesies que després cantava a les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. Lligarà en pilota picada. Puc perdre el cap. 3 Típica actitud del paleta dropo. Accions de fornir aigua a les terres. Coberta amb roba. 4 Qui té un caràcter volcànic, que s’encén a la mínima guspira. Deixava per mort. Així començava el leninisme. 5 Puny d’espasa. Espantà el personal amb les seves amenaces. L’aprimo de la punta. 6 Carn mossegada. El calb foragita el gos. Es desplaçarà. Nitrogen. 7 Espantin els que van amb l’ai al cor. Nècia, segons on.

8 Delicat com el cutis d’un nadó. Nimfa dels boscos i protectora de les alzines. Anirà sense vocalitzar. 9 Fum retallat. Enganyà. La flor més important en la història de la Fórmula I. 10 Buidi ampolles. Cort de porcs. Contracció que sovint cal afaitar. 11 Fer-ho servir a l’americana. El malacostum­eu fins que adopta un hàbit perniciós. Raresa d’ateu. 12 Escaire. Gènere de plantes herbàcies d’arrels tuberoses. Irrepetibl­e. 13 Endolceixe­n. Començo a acompanyar la gent. Presonera amb diarrea. 14 Agrupament­s d’empreses que comporten un poder de monopoli. Estatunide­nc que fa gala de la seva identitat septentrio­nal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain