La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11176

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Presideixe­n les agonies de totes les representa­cions de la passió de Crist. Tinguéreu.

2 En la filosofia kantiana, realitats intel·ligibles en elles mateixes, però incognosci­bles per l’ésser humà. Bastint una estructura militar.

3 Cedim a les vocalistes. Bellugues. Barra inferior amb què alguns mobles recolzen al soler. 4 Eròtic. Et fatigues quan puges. Han perdut la porteria de rugbi. 5 Èster de l’àcid oleic. Destacats, que sobresurte­n. 6 Est. Endiumenge­m, vestim amb elegància. Greix d’un animal que figura, mig ocult, a l’horòscop.

7 Trist. Entretingu­da, distreta. Hàbil, però sense rialles. 8 Inaudit com la veritable denominaci­ó del poble esquimal. Gata mallorquin­a. Iode. 9 Rere A fa lliga de bàsquet. Transpiris per tots quatre cantons. Barrina grossa. 10 Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu. Hi posen manetes. Cinquanta i mil.

11 Gairebé geli. Arbre de les aceràcies. Us estiràveu per reposar.

12 Pal de subhasta. Ho apunta al

pentagrama. Es neguen a vocalitzar.

13 La més vibrant de l’alfabet. Faig la feina de sant Martí. Cobrí la truja, el (molt) porc. 14 Amunt, encara que no sigui en suspensió. Clavaries el primer cop a la pista de Wimbledon.

VERTICALS 1 Ho introduïm a la llista de possibles. Defecaré. 2 Concreció de poc volum. Que es poden sentir, audibles. Nitrogen. 3 No mirin prim a l’hora de navegar pel món. T’ho miris amb deteniment. 4 Comença a semblar immerescut. Arrauxada, també. Ho fareu sense posar-hi gaire fe. 5 Llengua com l’hebreu o l’àrab. Palmereta. Al capdavant d’istanbul.

6 Comença a tenir-ne nocions. Rosegui com els rosegadors de claveguera. En un cert sentit, el pantà del rock català. 7 Heribert Soler Ulibarri. ‘nem barrejats. L’amant al qual Groucho Marx dedicà unes memòries. 8 As. Ens submergíem en la vida onírica. Noto l’absència de símbols cristians. Acaba com comença. 9 Gall escuat. Peixos semblants a l’anguila. Pal de billar que surt de qualsevol rellotge.

10 Esgarrapen. Ventilava les cambres obrint-ne les finestres. 11 Radiades. Teixit de ressons orientals, fet amb els fils d’ordit pintats o estampats de manera que un cop confeccion­at presenti un dibuix determinat. Ermites gens llegendàri­es. 12 Quan és penat, dorm de cap per avall. Nom donat a Anglaterra a la persona que tornava amb grans riqueses de les colònies. Metonímia de creu. 13 Empenyori. Content. 14 Estri. Proveís de recursos amb abundància.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain